Culhuacan

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Culhuacan-glyyfi

Culhuacan tai Colhuacan oli perimätiedon mukaan ensimmäinen nahuatlia puhuvien kansojen perustama kaupunkivaltio Meksikon laakson tienoilla. Tässä tolteekkikaupungissa käytettiin ensimmäistä kertaa nimitystä tlatoani, puhuja, hallitsijasta.

Culhuacan selvisi tolteekkien pääkaupungin Tollánin romahduksesta ja säilyi voimakkaana 1300-luvun loppuolelle asti. 1299 Culhuacanin johtaja Cocoxtli auttoi Azcapotzalcon tepaneekkeja ajamaan asteekit eli mexicat pois Chapultepecistä. Sen jälkeen Cocoxtli antoi asteekkien asettua asumaan huonolle maa-alueelle Tizapaniin Chapultepecista lounaaseen, ja hyväksyi asteekit Culhuacanin vasalleiksi.lähde?

Asteekit omaksuivat Culhuacanin kulttuurin ja toimivat heidän sotilainaan. Culhuacanin ja asteekkien välit katkesivat, kun asteekit uhrasivat ja nylkivät Culhuacanin kuninkaan Achitometlin tyttären, ja perimätiedon mukaan eräs asteekkipappi näyttäytyi nyljetyn prinsessan nahassa Culhuacanin ylimystölle. Asteekit pakenivat tämän jälkeen Tenochtitlánin saarelle ja alkoivat rakentaa sinne tulevaa pääkaupunkiaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Manuel Aguilar-Moreno: Handbook to Life in the Aztec World, s. 36. Oxford University Press, 2007. ISBN 9780195330830. Google books (viitattu 9.2.2013).