Crypt of Civilization

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Crypt of Civilization on Yhdysvalloissa, Atlantan lähellä sijaitsevassa Oglethorpe Universityssä sijaitseva ilmatiivis kammio, joka toimii suurena aikakapselina. Se suljettiin 25. toukokuuta 1940, ja on tarkoitus avata vuonna 8113, 6177 vuoden kuluttua sen sulkemisesta. Tämä aikamäärä johtuu siitä, että muinaisen Egyptin ajanlasku alkoi todennäköisesti vuodesta 4241 eaa. (josta oli kulunut 6177 vuotta laskentavuonna 1936). Idean kammiosta esitti Thornwell Jacobs vuonna 1936. Inspiraationsa hän oli omien sanojensa mukaan saanut Egyptin hautautuneista pyramideistä.

Kammio sisältää useita 1930-luvun tyypillisiä käyttöesineitä, tärkeitä kirjallisia teoksia (mm. Raamattu, Koraani ja Ilias), mikrofilmejä sekä fonografi- ja muita äänitteitä. Kammiossa ei ole arvoesineitä "haudanryöstämisen" ehkäisemiseksi.

Sulkemisensa jälkeen kammio tuli uudelleen julkisuuteen vuosipäivinänsä, mutta oli jo 1970-luvulla käytännössä unohdettu. Kuitenkin yliopiston uusi opiskelija Paul Hudson "löysi" sen uudelleen vuonna 1970 tutkiessaan kellarikerroksia. Yliopisto juhlisti kammion sulkemisen 50-vuotispäivää vuonna 1990. Kätkö tuli jälleen uutisotsikoihin vuonna 2000, koska oli "selvinnyt ensimmäisestä vuosituhannen vaihteestaan".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]