Crow Village

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Crow Villagen sijainti

Crow Village on pieni viiden asukkaan kylä Alaskassa. Kylä sijaitsee Kuskokwiminjoen pohjoisrannalla kymmenisen kilometriä länteen Aniakin kaupungista, noin 140 kilometriä Bethelistä koilliseen.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crow Village Sam kuvattuna noin vuonna 1970.

Crow Villagen alkuperäisnimitys on Tulukaghogamiut, joka karkeasti käännettynä tarkoittaa "korppikylän ihmisiä". Yleisesti nimityksen uskotaan tulevan läheisen rantatörmän äänekkäistä korpeista. Venäläiset ja amerikkalaiset tutkimusmatkailijat ovat kutsuneet paikkaa myös nimillä Tulukagnag, Toolooka-anahamute, Tuluka ja Tulukagangamiut.

On merkkejä siitä, että Kuskowimin eskimot (Kuskowagamiut) alkoivat siirtyä sisämaahan Beringinmereltä noin 500 vuotta sitten, joten on luultavaa, että Crow Village oli asutettuna 1600-luvulla, vaikka historiallisia asiakirjoja tai muita todisteita asiasta ei ole. Tiedetään, että Crow Village oli asutettu, kun venäläiset tutkimusmatkailijat saapuivat Kuskokwiminjoelle 1800-luvun alussa. Samaan aikaan ranskalaiset turkismetsästäjät kävivät laitonta tupakkakauppaa Luoteisterritorioilta Fort Yukonin alueelle. Sieltä tupakka kuljetettiin Yukonjoelta Yukon-Kuskokwimin suistoalueelle. Tupakka lastattiin kanootteihin ja kuljetettiin niillä Beringinmerelle. Venäjän armeija oli keskellä sotaa Kiinaa vastaan ja tarvitsi tupakasta saatavia verorahoja sodankäyntiä varten. Tämän vuoksi he lähettivät laivastoupseeri Lavrenti Zagoskinin selvittämään mistä tupakka on peräisin. Tarkoitusta varten Zagoskin matkusti Kuskokwiminjoelle Bristol Bayn kautta. Hän kulki maitse monia jokia ylittäen ja päätyi Kuskokwiminjoelle Hoholitnan yläjuoksun kautta. Hänen saapumisensa kylään vuonna 1843 on ensimmäinen dokumentoitu maininta Crow Villagesta. Hän kuvasi kylän olevan toinen jokirannan pääkylistä ja sen asukasluku ympäri vuoden oli noin sata.

Kylä siirtyi ylös ja alas jokivartta riippuen joenkulusta. Se mainittiin ensimmäisessä Yhdysvaltojen väestönlaskennassa, kun Alaskasta tuli territorio vuonna 1876. Ivan Petrofin suorittamassa väestönlaskennassa kylä listattiin nimellä Toolooka-anahamute ja asukasluvuksi ilmoitettiin 59. Noin vuonna 1910 Crow Village muutettiin alavirtaan noin puoli mailia joen juoksun muututtua. Uutta asutusta kutsuttiin nimellä New Crow Village. Yksi muuttoon osallistuneista nuorukaisista oli Crow Village Sam (Phillips).

1950-lukuun mennessä Crow Village Samista oli tullut alueen alkuperäisasukkaiden johtohahmo. Vuonna 1954 hän päätti, että on paras hylätä New Crow Village valkoisten asuttajien mukanaan tuomien epidemioiden aiheuttamien jatkuvien ongelmien vuoksi. Hän siirsi asukkaat 29 kilometriä joen yläjuoksuun Chuathbalukiin. Kylä oli tunnettu aiemmin nimellä Little Russian Mission ja se oli hylätty vuonna 1929.

Vuonna 1967 arkeologi James Oswalt johti kaivauksia viidellä asumuksella Crow Villagessa ja haastatteli alueen alkuperäisasukkaita, muun muassa Crow Village Samia vähän ennen tämän kuolemaa. Oswalt kirjoitti havainnoistaan kirjan The Ethnoarcheology of Crow Village, Alaska.

Vuonna 1971 hyväksytty Alaska Native Claims Settlement Act siirsi Crow Villagea ympäröivien maiden omistuksen Crow Village Samille. Maat siirtyivät myöhemmin Samin lapsenlapselle David Phillipsille. David perheineen muuttivat Crow Villageen vuonna 1994.