Cristóbal de Olid

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cristóbal de Olid
Henkilötiedot
Syntynyt1487
Kuollut1524
Ammatti konkistadori

Cristóbal de Olid (14871524) oli espanjalainen seikkailija, konkistadori ja kapinallinen, joka oli mukana valloittamassa Meksikoa ja Hondurasia.[1]

Olid syntyi Zaragozassa ja kasvoi Kuuban kuvernöörin Diego Velázquez de Cuéllarin taloudessa. Velázquez lähetti 1518 Olidin vapauttamaan Juan de Grijalvan, mutta hurrikaani tuhosi Olidin laivan ja hän joutui palaamaan Kuubaan. Olid lähti tammikuussa 1519 Hernán Cortésin laivueessa valtaamaan Meksikoa. Hän osallistui Otumban taisteluun ja taraskeja vastaan suunnattuun kampanjaan. Olid johti espanjalaisia ja joukkoa tlaxcalteekkiliittolaisia Jaliscon ja Coliman valtauksessa.

Cortés asetti 1523 Olidin Hondurasin valtauksen johtajaksi. Havannassa Olid julistautui itsenäiseksi Espanjasta ja lähti valloittamaan Hondurasia itsenäisesti. Hän perusti Hondurasiin Triunfo de la Cruzin siirtokunnan. Cortésin kuultua Olidin kapinasta hän lähetti Francisco de las Casasin hoitamaan tilanteen. Vaikka Las Casas menetti monia aluksia myrskyssä, hän onnistui kukistamaan Olidin, jonka kuolemasta on kuitenkin kaksi tarinaa. Bernal Díaz del Castillon mukaan Las Casas mestasi hänet, ja Antonio de Herrera y Tordesillas kirjoittaa Olidin omien sotilaiden kapinoineen ja lopulta tappaneen hänet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Olid, Cristóbal De (1488–1524) Encyclopedia of Latin American History and Culture. Viitattu 31.8.2019.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Cristóbal de Olid
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.