Creed: The Legacy of Rocky

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Creed
Elokuvan juliste.
Elokuvan juliste.
Ohjaaja Ryan Coogler
Käsikirjoittaja
Tarina Ryan Coogler
Tuottaja
Säveltäjä Ludwig Göransson
Kuvaaja Maryse Alberti
Leikkaaja
  • Michael P. Shawver
  • Claudia Castello
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Warner Bros. Pictures
Ensi-ilta
Kesto 133 minuuttia[1]
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 35 miljoonaa dollaria[2]
Tuotto 119 miljoonaa dollaria[2]
Edeltäjä Rocky Balboa
Seuraaja Creed II
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Creed (engl. Creed) on vuonna 2015 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen urheiludraamaelokuva, jonka on ohjannut Ryan Coogler. Elokuvan pääosaa Adonis Johnson Creediä, Apollo Creedin aviotonta poikaa, esittää Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone uusii roolinsa Rocky Balboana.[1] Se on Rocky-elokuvasarjan seitsemäs elokuva, ja samalla sekä spin-off että jatko-osa vuoden 2006 elokuvalle Rocky Balboa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On vuosi 1998 ja Adonis "Donnie" Johnson, entisen raskaansarjan mestarin Apollo Creedin avioliiton ulkopuolisen rakastajan poika, suorittaa tuomiota Los Angelesin nuorisovankilassa, kun Creedin leski Mary Anne vierailee ja pyytää häntä mukaansa. Vuonna 2015 Donnie on Tijuanassa valmistautumassa paikallisessa baarissa järjestettyyn otteluun. Palattuaan viimeisimmästä ottelustaan ​​Donnie eroaa työstään Smith Boardley Financial Groupissa jatkaakseen unelmaansa tulla ammattinyrkkeilijäksi. Mary Anne vastustaa voimakkaasti Donnien pyrkimyksiä, sillä hän muistaa kuinka Ivan Drago tappoi hänen miehensä kehässä kolmekymmentä vuotta sitten. Donnie hakee Los Angelesin eliitin Delphi Boxing Academyyn, jota johtaa perheen ystävä Tony "Pikku Duke" Evers Jr., Apollon valmentajan Tony "Duke" Eversin poika. Häntä ei kuitenkaan valita akatemiaan. Donnie häviää harjoitusottelussa kevyen raskaansarjan ensimmäiselle haastajalle Danny "The Stuntman" Wheelerille, joka oli salilla antanut avoimen haasteen panoksena omistamansa vuoden 1956 Ford Mustang. Häviö ei lannista Donnieta, vaan hän matkustaa Philadelphiaan toivoen saavansa yhteyden isänsä vanhaan ystävään ja kilpailijaan, entiseen raskaansarjan mestariin Rocky Balboaan.

Donnie tapaa Rockyn tämän italialaisessa ravintolassa Adrian'sissa, jonka Rocky on nimennyt kuolleen vaimonsa muistoksi ja pyytää Rockyä valmentajakseen. Rocky on haluton palaamaan nyrkkeilymaailmaan, koska hän on jo tehnyt yhden ottelun mittaisen paluun vanhalla iällään huolimatta nyrkkeilyurallaan kärsimästään aivovauriosta. Lopulta hän kuitenkin suostuu. Donnie kysyy Rockylta "salaisesta kolmannesta ottelusta" hänen ja Apollon välillä tämän autettua Rockyä palaamaan raskaansarjan mestariksi. Rocky paljastaa, että Apollo voitti. Donnie harjoittelee Front Streetin kuntosalilla yhdessä useiden Rockyn pitkäaikaisten ystävien avustamana. Hän myös kiinnostuu romanttisesti nousujohteisella uralla olevasta laulajasta ja lauluntekijästä Biancasta.

Donnie ottelee käyttäen sukunimeä Johnson ja lempinimeä "Hollywood", ja voittaa paikallisen nyrkkeilijän Leo "The Lion" Sporinon, mikä järkyttää hänen avustajiaan. Siksi he vuotavat julkisuuteen tiedon, että Donnie on Apollo Creedin avioton poika. Rocky saa puhelun maailman kevyen raskaansarjan mestarilta "Pretty" Ricky Conlanilta, jonka lähestyvä vankilatuomio pakottaa eläkkeelle. Conlan ehdottaa Donnieta viimeiseksi haastajakseen - edellyttäen, että tämä muuttaa laillisesti sukunimensä Creediksi. Donnie kauhistuu ensin ja kertoo haluavansa luoda oman perintönsä. Lopulta hän kuitenkin suostuu.

Donnieta valmentavalla Rockyllä ​​on diagnosoitu ei-Hodgkinin lymfooma. Hän ei halua käydä läpi kemoterapiaa, sillä hän muistaa, ettei sillä pystytty pelastamaan Adriania, kun tällä oli munasarjasyöpä. Syöpädiagnoosi ja se, että hänen paras ystävänsä ja vaimonsa Adrianin veli Paulie Pennino, Adrian, Apollo ja hänen entinen valmentajansa Mickey Goldmill ovat kaikki kuolleet, pakottavat Rockyn kohtaamaan oman kuolevaisuutensa. Nähdessään Rockyn järkyttyneen Donnie kehottaa häntä hakeutumaan syöpähoitoon.

Donnie ottelee Conlania vastaan ​​Goodison Parkissa Conlanin kotikaupungissa Liverpoolissa. Ottelussa on monia yhtymäkohtia Rockyn ja Apollon ensimmäiseen otteluun 40 vuotta aiemmin. Ennen astumistaan ​​kehään, Donnie saa lahjan Mary Annelta - uudet Yhdysvaltain lipun väriset shortsit, jotka ovat samanlaiset ​​kuin Apollon ja myöhemmin Rockyn käyttämät. Melkein kaikkien yllätykseksi Donnie tarjoaa Conlanille kovan vastuksen. Conlan lyö Donnien kanveesiin, mutta Donnie toipuu ja lyö Conlanin kanveesiin ensimmäistä kertaa tämän uralla. Donnie kestää koko ottelun, mutta Conlan voittaa hajaäänin (aivan kuten Apollo säilytti tittelinsä hajaäänin Rockyä vastaan). Donnie on kuitenkin voittanut Conlanin ja yleisön kunnioituksen. HBO:n selostaja Max Kellerman kiteyttää: "Ricky Conlan voitti ottelun, mutta Adonis Creed voitti illan." Conlan sanoo Donnielle, että tämä on kevyen raskaansarjan tulevaisuus.

Elokuva loppukohtauksessa Donnie ja heikko, mutta paranemassa oleva Rocky kiipeävät kuuluisat 72 askelmaa Philadelphian taidemuseon sisäänkäynnin ulkopuolella.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Michael B. Jordan  Adonis ”Donnie” Creed  
 Sylvester Stallone  Rocky Balboa  
 Tessa Thompson  Bianca  
 Phylicia Rashād  Mary Anne Creed  
 Graham McTavish  Tommy Holiday  
 Alex Henderson  nuori Adonis Creed  
 Wood Harris  Tony ”Little Duke” Evers  
 Ritchie Coster  Pete Sporino  
 Tone Trump  oma itsensä  
 Brian Anthony Wilson  James  
 Anthony Bellew  ”Pretty” Ricky Conlan  
 Andre Ward  Danny ”Stuntman” Wheeler  
 Gabriel Rosado  Leo ”The Lion” Sporino  
 Jacob Duran  oma itsensä  

Kuvaukset ja julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan kuvaukset alkoivat 19. tammikuuta 2015 Englannissa.lähde?

Creed sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 25. marraskuuta 2015.[3]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Creed sai pääosin positiivisen vastaanoton. Rotten Tomatoes -sivustolla 93% kriitikoista on antanut sille positiivisen arvosanan keskimääräisellä arvosanalla 7,9/10. Tulos perustuu 184 arvosteluun.[4] Metacritic keräsi elokuvalle arvosanan 82/100, joka perustuu 41 elokuvakriitikon antamien arvosanojen keskiarvoon.[1] Elokuva oli tammikuuhun 2016 mennessä tuottanut maailmanlaajuisesti noin 119,7 miljoonaa dollaria.[2]

Palkinnot ja ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinto Kategoria Saajat ja ehdokkaat Tulos Lähde
Oscar Paras miessivuosa Sylvester Stallone Ehdokkuus [5]
Golden Globe Paras miessivuosa Sylvester Stallone Voitto [6]
National Board of Review Paras miessivuosa Sylvester Stallone Voitto [7]
Kymmenen parasta elokuvaa Voitto

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Creed Metacritic. Viitattu 11.1.2016. (englanniksi)
  2. a b c Creed (2015) Box Office Mojo. Viitattu 11.1.2016. (englanniksi)
  3. ‘Point Break’ Moved From Summer To Christmas; ‘Creed’ Coming For Thanksgiving Deadline. 4.2.2014. Viitattu 11.1.2016. (englanniksi)
  4. Creed (2015) Rotten Tomatoes. Viitattu 11.1.2016. (englanniksi)
  5. The 88th Academy Awards (2016) – Winners & Nominees Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Viitattu 29.2.2016. (englanniksi)
  6. Winners & Nominees 2016 Golden Globe Awards. Viitattu 11.1.2016. (englanniksi)
  7. National Board of Review Announces 2015 Award Winners National Board of Review. 1.12.2015. Viitattu 11.1.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]