Crassiclitellata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Crassiclitellata
Kastemato (Lumbricus terrestris)
Kastemato (Lumbricus terrestris)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Nivelmadot Annelida
Luokka: Clitellata
Alaluokka: Harvasukasmadot Oligochaeta
Lahko: Crassiclitellata
Jamieson, 1988[1]
Katso myös

 Commons-logo.svg Crassiclitellata Commonsissa

Crassiclitellata (engl. Earthworms) on harvasukasmatoihin kuuluva nivelmatojen lahko. Se on monimuotoinen ryhmä, joka sisältää yli 6000 elossa olevaa lajia kaikilta mantereilta Etelämannerta lukuun ottamatta. Crassiclitellata-lajit ovat kaivautuvia, yleensä maan alla eläviä matoja. Niillä on suuri merkitys maaperälle, ja niillä on myös suuri taloudellinen vaikutus.[2]

Merkitys maaperälle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crassiclitellata-madot toimivat biologisten ”mäntien” tavoin pakottamalla ilmaa ulos tunneleista liikkuessaan. Näin madon toiminta ilmastoi ja sekoittaa maaperää. Crassiclitellata-madot myös lisäävät mineraaleja maastoon ja siten auttavat kasviston kasvamista. Tiettyjen lajien madot nousevat maan pinnalle, sillä siellä on suurempia pitoisuuksia orgaanista materiaalia. Koska orgaanisen aineksen runsas sekoittuminen liittyy selvästi maaperän hedelmällisyyteen, lieroja pidetään yleisesti hyödyllisinä ja luonnonmukaisina ”puutarhureina”.

Taloudelliset vaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eri Crassiclitellata-lajien matoja käytetään matoviljelyyn. Matoviljelyä käytetään usein ruoan kompostoinnissa. Nämä lierot ovat yleensä tunkiolieroja (Eisenia fetida) (tai sen lähisukulainen tummatunkioliero (Eisenia andrei) -lieroja, jotka usein tunnetaan nimellä tiikerimato. Ne eroavat muista maaperässä elävistä madoista. Tropiikissa afrikkalaista Eudrilus eugeniae ja intialaista Perionyx excavatus -lieroa käytetään kompostointiin. Crassiclitellata-matoja myydään kaikkialla maailmassa. Niiden kauppa on melkoinen: vuonna 1980 Doug Collicutin mukaan 330 miljoonaa matoa vietiin Kanadasta Yhdysvaltoihin (kanadalaisen viennin arvo 13 miljoonaa dollaria, Yhdysvaltojen markkina-arvo 54 miljoonaa dollaria). Matoja myös myydään ihmisravinnoksi. Noke on kulinaarinen termi, jota käytetään Maori-kulttuurissa Uudessa-Seelannissa. Noke merkitsee matoja, joita pidetään herkkuina.

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. World Register of Marine Species (WoRMS): Crassiclitellata (luettu 13.2.2022) (englanniksi)
  2. Anderson, Frank E. et al.: Phylogenomic analyses of Crassiclitellata support major Northern and Southern Hemisphere clades and a Pangaean origin for earthworms. BMC Evolutionary Biology, 30.5.2017, 17. vsk, nro 1, s. 123. PubMed:28558722. doi:10.1186/s12862-017-0973-4. ISSN 1471-2148. Artikkelin verkkoversio Viitattu 22.12.2019. (englanniksi)
Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.