Coyoacán

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Coyoacán sijainti Méxicossa.

Coyoacán on yksi kuudestatoista Meksikon pääkaupungin Méxicon hallintoalueesta. Pinta-alaltaan Coyoacán on 54,4 neliökilometriä[1].

Vaikka Coyoacán sijaitsee melko keskellä Meksikon kaupunkia, on sitä pitkään pidetty varsinaisen kaupunkialueen eteläosana. Tämä tilanne on kuitenkin muuttumassa, sillä etenkin Xochimilcon ja Tlalpanin hallintoalueiden asukasluku on kasvamassa. Nämä alueet siirtävät Méxicon kaupunkia etelämmäksi.

Plaza Hidalgo

Tolteekit perustivat Coyoacánin 600-luvun lopussa. Esikolumbiaanisella ajalla se oli merkittävä kaupunki.[1] Coyoacán säilyi itsenäisenä vuoteen 1950 asti, jolloin se liitettiin Méxicon kaupunkiin.

Plaza Hidalgo ja Jardin Centenario ovat Coyoacánin tärkeimmät aukiot. Plaza Hidalgon pohjoislaidassa on Cortésin linna, jossa Hernán Cortés asui. Parroquia de San Juan Bautista -kirkko on saman aukion reunalla. Se rakennettiin 1500-luvulla, ja sen maalaukset ja freskot ovat todella hyvin säilyneet. Lähistöllä on myös Frida Kahlo -museo rakennuksessa, jossa taiteilija Frida Kahlo asui.[1] Kahlon lisäksi Coyoacánissa ovat asuneet mm. Lev Trotski ja Diego Rivera.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c History of Coyoacan Casa de Mexico. Viitattu 12. syyskuuta 2008. (englanniksi)
  2. Coyoacan Mexico City Virtual Guide. Arkistoitu 14.9.2008. Viitattu 12. syyskuuta 2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Coyoacán.
Tämä Pohjois-Amerikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.