Costa Concordian karilleajo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Italialaisen Costa Crociere -yhtiön loistoristeilijä Costa Concordia puoliksi uponneena. Kuvattu 14. tammikuuta 2012.

Italialainen loistoristelijä Costa Concordia ajoi karille perjantaina 13. tammikuuta 2012 lähellä Giglion saarta Toscanan rannikolla Italiassa. Laiva osui riuttaan ja upposi osittain kallistuneena tyyrpuurin puoleiselle kyljelleen. Laivasta pelastautui noin 4 200 matkustajaa ja miehistön jäsentä. Onnettomuudessa kuoli 32 ihmistä.[1] Loukkaantuneita oli 64, heistä kaksi vakavasti. Ainakin yksi kuolleista oli miehistön jäsen.[2]

Costa Concordian päällikkö Francesco Schettino ohjasi laivan lähelle rantaa, koska halusi vanhan tavan mukaan tervehtiä saarella asuvaa ystäväänsä. Koska hän ei suunnistanut laitteiden avulla, hänellä oli väärä käsitys aluksen reitistä ja se törmäsi karikkoon. Heti törmäyksen jälkeen aluksen sähköt katkesivat joksikin aikaa ja alus kallistui. Päällikkö ilmoitti merivartiostolle, että laivassa oli vain sähkövika. Rannikkovartiostolle ilmoitettiin aluksen vuodosta vasta lähes tuntia myöhemmin.[3] Schettino ajatti laivan matalaan veteen uppoamisen varalta ja ilmoitti matkustajille ja satamaan sähköviasta. Miehistöllä oli nopeasti pelastusliivit päällään. Kallistuma paheni äkkiä vakavaksi noin tunnin päästä karilleajosta.

Päällikkö päätti lopulta evakuoida laivan, mutta hätäkutsu lähetettiin vasta evakuoinnin alettua. Lisäksi päällikkö ja yliperämies poistuivat laivasta useita tunteja ennen viimeisiä matkustajia,[4] mikä oli määräysten vastaista. Päällikkö ei myöskään suostunut palaamaan laivalle rannikkovartioston käskystä huolimatta, vaan poistui paikalta.[5]

Päällikkö ja yliperämies pidätettiin ja heitä epäiltiin useista kuolemantuottamuksista[6] ja laivan hylkäämisestä. Haaksirikosta syytettiin myös seitsemää muuta henkilöä. Oikeudenkäynti Schettinoa ja neljää muuta laivayhtiön työntekijää vastaan alkoi 17. heinäkuuta 2013. Schettino tuomittiin kuolemantuottamuksesta, aluksen hylkäämisestä ja haaksirikon aiheuttamisesta 16 vuodeksi vankeuteen 11. helmikuuta 2015.

Onnettomuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laivan suunniteltu reitti.
Haaksirikkoutunut Costa Concordia yöllä. Loistoristeilijä Costa Concordia ajoi karille perjantaina 13. tammikuuta 2012 illalla noin 21.45 paikallista aikaa lähellä Giglion saarta Toscanan rannikolla Italiassa. Laiva lähti Civitavecchian satamasta Rooman lähistöltä samana päivänä, ja tarkoituksena oli purjehtia viikon mittainen risteily nimeltä Sitrusten tuoksu kohteina Savona, Marseille, Barcelona, Palma, Tunis ja Palermo.

Laiva oli onnettomuuden sattuessa poissa reitiltään. Päällikkö Schettino oli pyrkinyt tekemään perinteisen "kunniakumarruksen" (inchino) eli ajamaan Giglion saaren ohi mahdollisimman läheltä pimeässä valot päällä ja sumutorvet huutaen.[7][8] Päällikkö myönsi kuulusteluissa ajaneensa laivan kiertämään saarta, koska halusi tervehtiä saarella ollutta vanhaa kollegaansa Mario Palomboa. Reitiltä poikkeaminen oli laivayhtiön määräysten vastaista. Päällikkö suunnisti saaren lähellä näköhavaintojen ja aiemman kokemuksensa pohjalta, mutta määräsi käännöksen liian myöhään, jolloin alus joutui matalaan veteen.[9] Kun päällikkö huomasi, että alus oli vaarallisen lähellä saarta, hän pyrki ohjaamaan aluksen kohti satamaa. Laivalla oli kuitenkin liikaa nopeutta ja käsky tuli liian myöhään. Matkustajat kertoivat jälkikäteen aluksen ajaneen hyvin läheltä saarta.

Onnettomuuden tapahtumapaikka.
Tarkempi kartta laivan viimeisestä reitistä ja kellonajoista.
Syvyyskartta.
Kaavakuva haaksirikkoutuneesta aluksesta.
Costa Concordia karilla ilmasta kuvattuna
Törmäyksestä runkoon tulleet vauriot.

Karilleajopaikka oli merenalainen riutta Giglion saaren edustalla 300 metrin päässä satamasta. Riutta repi aluksen vasempaan kylkeen 70 metrin pituisen aukon. Törmäyksen jälkeen alus jatkoi matkaansa vielä 700 metriä. Törmäyshetkellä laivan valot sammuivat hetkeksi ja matkustajille ilmoitettiin häiriöstä sähköjärjestelmässä. Pian laiva kallistui ja monet pyrkivät pelastusveneille jo ennen evakuointi-ilmoitusta.[10] Matkustajat näkivät miehistöä pelastusliivit päällä paljon ennen kuin matkustajille oli kerrottu evakuoinnista.[11] Miehistö aloitti pelastusveneiden saattamisen käyttökuntoon ilman kapteenin lupaa.

Eräs matkustaja soitti satamaan, että laivalla oli ongelmia, muun muassa tavaroita oli pudonnut hänen päähänsä.[12] Päällystö keskusteli sähkökatkosta useita kertoja puhelimessa manteereella olevien ihmisten kanssa ja oli yhteydessä muun muassa varustamon edustajaan. Kun rannikkovartioston edustaja kysyi kello 22.12 tilanteesta laivalla, päällystö vastasi, että kyse oli vain sähköviasta, vaikka heiltä erityisesti kysyttiin muista ongelmista.[13] Päällikkö ei maininnut lainkaan karilleajoa.[14] Myöhemmin yliperämies kertoi italialaislehtien mukaan kuulustelijoille, että päällikkö kaunisteli tahallaan laivan tilannetta.[15] Kello 22.20 miehistö käski pelastusliiveihin pukeutuneita pakokauhuisia matkustajia palaamaan hytteihinsä. Kello 22.26 päällikkö ilmoitti vesivuodosta satamaan ja pyysi hinaajaa.

Vielä noin kello 22.30[16] päällikkö tilasi ravintolassa illallista ja oli nuoren kielenkääntäjän seurassa.[17][18] Laivan kokki ihmetteli kapteenin välinpitämättömyyttä vaarallisessa tilanteessa.[16] Samaan aikaan Costa Concordia ei vastannut poliisin partioaluksen viestiin.

Kallistuman pahentuessa matkustajat päätettiin evakuoida. Satamalle ilmoitettiin mahdollisesta laivan törmäyksestä kello 22.42, jolloin karilleajosta oli kulunut noin puolitoista tuntia. Päällikkö kehotti matkustajia menemään hytteihinsä ja pukeutumaan pelastusliiveihin. Liikkuminen kallellaan olevassa aluksessa oli vaikeaa, koska muun muassa hissit eivät toimineet.[19] Viivytys pelastustoimissa johtui siitä, ettei kapteeni uskonut alussa tilannetta vakavaksi.[20] Päällikkö päätti ajaa aluksen matalaan veteen ja ankkuroitua lähelle maata, jotta voisi pelastaa matkustajat laivan mahdollisesti upotessa. Aluksen ajo rannan lähelle oli siinä tilanteessa vaarallinen toimenpide, mutta onnistui.[21] Hätäkutsu lähetettiin vasta evakuoinnin ollessa meneillään.

Eräässä vaiheessa osa miehistöstä käski matkustajia hytteihin, osa veneille.[22] Laiva alkoi kallistua nopeasti, mikä aiheutti paniikkia matkustajissa.[23] Matkustajien evakuointi vei tunteja. Ilmeisesti laivan henkilökunta ei osannut pudottaa pelastusveneitä, ja kallistuman takia kaikkia pelastusveneitä ei saatu käyttöön. Ihmisiä putosi portailta. Satakunta ihmistä hyppäsi veteen ja ui rantaan. Myös aluksen miehistö oli pakokauhun vallassa. Miehiä evakuoitiin ennen naisia ja lapsia, ja moni miehistön jäsen jätti aluksen ennen matkustajia.[24] Toisaalta jotkut yksittäiset miehistön jäsenet ja matkustajat auttoivat parhaan kykynsä mukaan matkustajia pääsemään laivan uumenista.[25]

Hylky oli lähimmillään noin 50 metrin päässä rannasta. Sää oli hyvä eikä tuullut kovasti. Kapteeni väitti jälkikäteen pudonneensa pelastusveneeseen, kun laiva kallistui ja jääneensä siihen tunniksi jumiin ennen kuin miehistö sai laskettua pelastusveneen, koska muut pelastusveneet olivat tiellä. Vastoinkäymisistä huolimatta miehistö evakuoi alusta melko tehokkaasti.lähde?

Päällikkö poistui laivasta kello 23.30. Kannella oli yhden aikaan vielä sata evakuoitavaa, ja laivan sisäosissa lisää. Viimeiset matkustajat ja miehistön jäsenet poistuivat noin kello 03.00.[26] Päällikkö oli ilman virkapukua pelastusveneessä viltti lämmikkeenään[7]. Myös perämies pakeni laivalta vastoin ohjetta, jonka mukaan päällystö jättää laivan vasta kun kaikki matkustajat on pelastettu. Yhtiön tiedottajan mukaan kapteeni olisi silminnäkijöiden mukaan viipynyt aluksella melko kauan.[27] Päällikkö viipyi laivalla evakuointikäskyn jälkeen kuitenkin korkeintaan 45 minuuttia, vaikka matkustajien pelastaminen vei tunteja. Hän ei suostunut palaamaan laivalle valvomaan pelastustöitä rannikkovartioston kehotuksesta huolimatta noin kello 1.46[28] eikä tuntia ennen sitä, jolloin rannikkovartiosto oli ottanut yhteyttä ensimmäisen kerran kapteeniin. Hän väitti Livornon rannikkovartioston komentaja Gregorio Maria de Falcolle johtavansa pelastustyötä maalta ja ettei hän voinut palata laivalle veneellään, koska sen moottori oli sammunut sekä siksi, että muut tekevät pelastustyön kuitenkin. Rannikkovartioston komentaja aloitti viimeisen puhelun rauhallisesti, mutta suuttui Schettinon haluttomuudesta palata laivalle ja oli niin vihainen päällikölle, että kiroili. De Falco sanoi myös, että kapteenin pitäisi tietää, montako ruumista laivalla on, ei hänen.[28] Sitten kapteeni pakeni paikalta taksilla. Schettinon asianajajan mukaan kapteeni ei päässyt takaisin laivalle, koska alus oli kallistunut pahasti.lähde?

Pelastustoimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Collision of Costa Concordia 5 crop.jpg

Pahasti kallistuneesta laivasta etsittiin uhreja myös sukeltamalla. Kaksi ihmistä löytyi seuraavana päivänä elossa laivan sisältä.[29] Italian rajavartioston sekä meri- ja ilmavoimien helikopterit tekivät evakuointilentoja. Alus oli kyljellään puoliksi veden alla kääntyneenä tulosuuntaansa, mutta se ei uponnut kokonaan, koska sen alla oli hiekkasärkkä. Onnettomuuden sattuessa laivassa oli 2 380 tonnia polttoainettalähde?, minkä pelättiin aiheuttavan ympäristöonnettomuuden. Katastrofia ei kuitenkaan syntynyt ja aluksesta tyhjennettiin 2 000 tonnia öljyä ja jätevettä.[30] Myös sään arveltiin voivan aiheuttavan ongelmia. Kyljellään makaavan aluksen pelättiin liikahtavan särkältä ja uppoavan 70 metrin syvyyteen.[31] Vuoden kuluttua onnettomuudesta laiva makasi yhä hiekkasärkällä.[32]

Miehistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Costa Concordia kyljellään

Laivalla oli onnettomuuden sattuessa 4 229 henkeä, joista 1 023 miehistön jäsentä. Laivalla olleet matkustajat edustivat 62 kansallisuutta (tuhat italialaista, 500 saksalaista ja 160 ranskalaista).[33][34] Miehistöstä suurin osa ei ollut varsinaisia merimiehiä, vaan heidät oli palkattu huolehtimaan matkustajien viihtyvyydestä, kuten huolehtimaan laivan ravintoloista, baareista, uima-altaista, teattereista ja kasinoista. "Kaikki merkit viittaavat siihen, että suurinta osaa miehistöstä voisi verrata hotellihenkilökuntaan, jolla ei ole mitään merimieskoulutusta", totesi merenkulun turvallisuutta tutkivan Marine Risk Management -yhtiön toimitusjohtaja Johan Dalby. Suuri osa henkilökunnasta oli aasialaisia, eivätkä puhuneet lainkaan italiaa.[35]

Pelastuneet ja uhrit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

22.3.2012 tietojen mukaan onnettomuudessa kuoli 30 ja kateisiin jäi kaksi matkustajaa, jotka löydettiin myöhemmin.[1] Laivalla oli kaksi suomalaista matkustajaa. Asianomaiset vahvistivat Suomen ulkoasiainministeriölle olleensa mukana turmassa ja selvinneensä loukkaantumattomina.[36][33]

Tutkinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alussa laivayhtiö väitti aluksen olleen reitillään, mutta muutti myöhemmin kantaansa. Yhtiön mukaan turma oli päällikön syy, koska tämä ajoi laivan pois reitiltä.[37][27] Yhtiön mukaan päällystö ei toiminut hätätilanteessa kuten sen olisi pitänyt. Laivan päällikkö Francesco Schettino ja ensimmäinen perämies Ciro Ambrosio pidätettiin kuulustelujen jälkeen epäiltynä kuolemantuottamuksesta, haaksirikosta ja poistumisesta laivasta ennen kuin kaikki matkustajat oli pelastettu. Alussa päällikkö kiisti kaikki syytteet ja sanoi, ettei karia ollut merikartassa ja että miehistö poistui viimeisenä.[38] Päällikkö sai italialaisten vihat niskoilleen toiminnallaan ja valheillaan, minkä vuoksi hän oli 17. tammikuuta 2012 poliisivartiossa.[39] Schettinon ilmoitettiin olevan onnettomuuden takia murtunut mies.

Uusimpien tietojen mukaan päällikkö ei poistunut laivalta ensimmäisten joukossa, mutta ei viimeisenäkään. Puolustuken mukaan päällikkö pelasti ihmishenkiä ohjatessaan vaurioituneen aluksen matalaan veteen. 18. tammikuuta Schettino määrättiin kotiarestiin. Arvostetun Lloyd's List Intelligencen mukaan Schettino oli aiemmin ajanut läheltä saarta yhtiön luvalla.[40] Schettinon kuuleminen aloitettiin maaliskuun alussa.[15] Syyttäjä vaati Schettinolle yli 2 000 vuotta vankeutta[41], josta 12 vuotta tulisi pelkästään laivan hylkäämisestä. Päällikköä alettiin kuulla oikeudessa maaliskuun alussa 2012. Oikeus totesi toukokuussa 2012 päällikön kyvyttömäksi tehtäväänsä, koska oikeuden mukaan tämä ei ollut toiminut tarpeeksi sinnikkäästi komentotehtävissä ja ottanut tarpeeksi vastuuta matkustajien turvallisuudesta. Tutkijoiden mukaan päällikkö ei hallinnut pelastusoperaatiota. Oikeus katsoi, että vastaavanlainen onnettomuus saattaisi toistua mikäli Schettino jatkaisi kapteenin tehtävissä.[42]

Päällikkö Schettino syytti jälkikäteen onnettomuudesta indonesialaista ruorimiestä, joka ei ollut ymmärtänyt ohjeita kielivaikeuksen takia. Schettinon mukaan muutkaan miehistön jäsenet eivät tiedottaneet hänelle edessä olevan maata, ja kapteeni oli uskonut kaiken olevan kunnossa.[43] Schettino väitti edelleen pudonneensa pelastusveneeseen vahingossa.

Oikeudenkäynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa 2013 päällikköä uhkasi 20 vuoden vankeus kuolemantuottamuksesta, aluksen hylkäämisestä[44] ja ympäristötuhoista[45]. Schettinon asianajajan mukaan onnettomuus oli työtapaturma.[46]

17. heinäkuuta 2013 alki oikeudenkäynti Schettinoa ja neljää muuta aluksen työntekijää vastaan, näiden joukossa ruorimies.[47] Puolustus ajoi lyhennettyä kolmen vuoden ja viiden kuukauden vankeusrangaistusta[48], koska päällikkö ei ollut yksin syyllinen turmaan.[47] Oikeuden ei uskottu suostuvan rangaistuksen lyhentämiseen ja muuttamiseen kotiarestiksi, jottei Schettino pysty toimimaan samoin uudestaan[49].

20. heinäkuuta 2012 viisi miehistön jäsentä ja muuta vastuullisena pidettyä tuomittiin oikeudessa eripituisiin vankeusrangaistuksiin[50], mutta näiden uskottiin jäävän käytännössä ehdollisiksi[51]. Varustamon kriisijohtaja Foberto Ferranini sai kahden vuoden ja 10 kuukauden vankeusrangaistuksen. Tuomiot tulivat kuolemantuottamuksista ja laiminlyönneistä.

11. helmikuuta 2015 kapteeni Francesco Schettino tuomittiin kuolemantuottamuksesta, aluksen hylkäämisestä ja haaksirikon aiheuttamisesta 16 vuodeksi vankeuteen.[52] Schettino sanoi puolustuspuheessaan tiedotusvälineiden sälyttäneen hänelle kaiken vastuun onnettomuudesta.[53]

Nostoyritys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pystyyn nostettu alus 17. syyskuuta 2013.

Laivan jättämistä paikalleenkin harkittiin nosto-operaation kalleuden vuoksi.[54] Ennen laivan nostoa aluksesta poistettiin poltto- ja voiteluaineet. Urakan hoitivat tanskalainen Smit Internationale ja italialainen Neri SpA.[55]

Costa Concordia nostettiin ensin kokonaisena kellumaan ja hinattiin sitten romuttamolle Sisiliaan keväällä 2014. Nosto-operaation hoitivat amerikkalainen Titan Salvage ja italialainen Micoperi.[56] Aluksi noston arveltiin valmistuvan keväällä 2013, mutta tammikuussa 2013 työn ennustettiin valmistuvan "kesän loppuun mennessä".[57] Aluksen nostaminen aloitettiin 15. syyskuuta 2013. Laivan pystyynnostaminen on eräs monimutkaisimmista pelastusoperaatioista merenkulun historiassa. Aluksen alle rakennettiin keinotekoinen merenpohja, jonka avulla alus nostettiin pystyyn. Pelastajat varautuivat romun ja saastumisen estämiseen tarkoin varotoimin.[58] Alus oli vajonnut vuoden kuluessa kolme metriä.[59] Sen runko oli alkanut ruostua ja sen pelättiin hajoavan nostoyrityksen aikana.

Sky Newsin mukaan työhön budjetoitiin 600 miljoonaa euroa. Henkilöstöä nostoprojektissa työskenteli noin neljäsataa.[60] Toimenpide viivästyi useita kertoja ja sitä valmisteltiin vuoden ajan. Parbuckle-nimellä tunnetussa nostomenetelmässä 114 000 tonnia painava risteilyalus oikaistiin pystyyn kylkeen kiinnitettyjen vaijerien avulla. Vaijerit puolestaan oli kiinnitetty aluksen sivulle asennettuihin lisäosiin, jotka tukivat aluksen kellumista kun se nostettiin pystyyn mereen rakennetulle valepohjalle.[60] Alusta nostettiin hitaasti, kolme metriä tunnissa. Alus saatiin lopulta suoristettua 19 tunnin työn jälkeen.[61]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Costa Concordian hylystä löytyi vielä ruumiita, Yle.fi/uutiset, viitattu 25.3.2012
 2. Italian turmalaivasta on löydetty kuudes uhri MTV3. 16.1.2011. Viitattu 16.1.2012.
 3. Costa Concordia -turma oikeudessa: Miksi kapteeni ei varoittanut miehistöä? Mtv3 Uutiset Ulkomaat 16.10.2012
 4. Suomalaiskapteeni laivaturmasta: Alkeellista toimintaa MTV3 Uutiset. 15.1.2011. Viitattu 16.1.2012.
 5. Pelastustyot keskeytettiin Yle Uutiset, viitattu 18.1.2012
 6. Italian turmalaivan kapteeni pidätetty YLE Uutiset. 15.1.2012. Viitattu 16.1.2012.
 7. a b Italian turma: Pöyhkeilevä kapteeni jätti laivan ja soitti äidilleen Aamulehti uutiset Ulkomaat. 16.1.2012. Viitattu 16.1.2012.
 8. "Kunniakumarrus" nousemassa laivaturman syyksi MTV3 Uutiset Ulkomaat. 15.1.2012. MTV3. Viitattu 16.1.2012.
 9. Turmalaivan kapteeni: Kompastuin ja putosin pelastusveneeseen Helsingin Sanomat. 18.1.2012. Viitattu 18.1.2012.
 10. Suomalaismatkustaja: Liu'uimme pelastusveneellä mereen laivan kylkeä pitkin MTV3. 16.1.2012. Viitattu 16.1.2012.
 11. "Miksi sinulla on pelastusliivit, jos kaikki on hyvin?" MTV3 uutiset ulkomaat. MTV3. Viitattu 16.1.2012.
 12. Uusi omituinen nauhoite julki – peräisin turmalaivalta? MTV3 uutiset ulkomaat. 19.01.2012. MTV3. Viitattu 19.1.2012.
 13. Turmalaivan miehistö ääninauhalla: Tämä on vain sähkökatkos Helsingin sanomat. 19.1.2012. Viitattu 19.1.2012.
 14. Rannikkovartiosto: Italian turmalaivassa saattaa olla eloonjääneitä Yle uutiset ulkomaat. 21.1.2012 .. Viitattu 21.1.2012.
 15. a b Costa Concordian oikeudenkäynti siirtyy kesään (HTML) Yle Uutiset Ulkomaat. 3.3.2012. AFP, AP, Reuters, YLE Uutiset. Viitattu 27.5.2012. suomi
 16. a b Haverilaivan kokki: Kapteeni tilasi illallisen turman jälkeen Yle uutiset ulkomaat. 20.1.2012. Viitattu 21.1.2012.
 17. Lehti: Concordian kapteeni oli tuntemattoman naisen seurassa Ilta-Sanomat. 17.1.2012 17:41. Viitattu 17.1.2012.
 18. Veikö vaalea kaunotar turmalaivan kapteenin huomion? MTV3 uutiset ulkomaat. MTV3. Viitattu 21.1.2012.
 19. Evakuointimääräys vasta tunti haverin jälkeen - Katso animaatio tapahtumista MTV3. 7.1.2012 11:31. MTV3. Viitattu 17.1.2012.
 20. Vaarallinen "inchino"-temppu saattoi johtaa Italian laivaturmaan IS. Sanoma. Viitattu 16.1.2012.
 21. Kapteeni oli "villi rämäpää" Yle. Yleisradio. Viitattu 17.1.2012.
 22. Turmaristeilijän kapteenin väitteet ihmetyttävät - haastatteluvideo MTV3 uutiset ulkomaat. 15.1.2012. MTV3. Viitattu 16.1.2012.
 23. Turmalaivan matkustaja: ”Ihmiset tönivät paniikissa, monet putosivat” Aamulehti. 14.1.2012. Viitattu 16.1.2012.
 24. Pelastusvene vain henkilökunnalle - kaksi naista katosi etsiessään tietä laivan toiselle puolelle Iltalehti uutiset ulkomaat. 19.1.2012. Viitattu 19.1.2012.
 25. Costa Concordian matkustaja: Jokainen pelasti itsensä YLE Uutiset ulkomaat. 19.1.2012 klo 16.40, päivitetty tänään 19.1. klo 17.02. YLE. Viitattu 19.1.2012.
 26. la Repubblica, Individuate due persone vive a bordo Fermato il comandante. Angoscia per i dispersi Viitattu 15.1.2012.
 27. a b Lehti: Turmalaivan kapteeni valitsi väärän reitin hovimestarin kunniaksi Helsingin Sanomat Uutiset Ulkomaat. Päivitetty 16.1.2012 19:06. Sanoma. Viitattu 16.1.2012.
 28. a b Rannikkovartiosto raivosi kapteenille: Palaa nyt hemmetti sentään laivallesi - kuuntele nauhoite MTV3 uutiset ulkomaat. 17.1.2012. Viitattu 17.1.2012.
 29. Italian turmaristeilijästä löytyi eloonjääneitä Viitattu 15.1.2012.
 30. Italialainen turmalaiva pumpattu tyhjäksi öljystä, yle.fi, uutiset 25.3.2012, viitattu 25.3.2012
 31. Italian turmalaiva uppoamassa Viitattu 16.1.2012.
 32. Costa Concordian karilleajosta vuosi – näin kaikki tapahtui mtv3.fi. 13.1.2014. Viitattu 13.1.2013.
 33. a b suomalaiset matkustajat tiettävästi kunnossa Viitattu 14.1.2012.
 34. Useita kuoli Italian laivaturmassa Yle uutiset. Viitattu 14.1.2012.
 35. Entertainers outnumbered sailors on doomed liner Reuters. Viitattu 19.1.2012. (englanniksi)
 36. Suomalaispariskunta pelastui Italian laivaturmasta, tieto kolmannesta suomalaisesta perätön 14.1.2012. Hs.fi.
 37. Turmalaivan omistaja syyttää onnettomuudesta kapteenia MTV Uutiset Ulkomaat. 16.1.2012. Viitattu 16.1.2012.
 38. ANSA - Tragedia Costa, comandante: impattato con roccia non segnalata Viitattu 14.1.2012. (italiaksi)
 39. Turmalaivasta löydetty lisää uhreja - kapteeni poliisikyydissä MTV3 uutiset ulkomaat. 17.1.2012. MTV3. Viitattu 17.1.2012.
 40. Miehistö kehotti italialaislaivan matkustajia palaamaan hytteihin Yle uutiset ulkomaat. 20.1.2011. Yle. Viitattu 20.1.2012.
 41. Täsmennys: Syyttäjä hakee turmakapteenille 2697 vuoden vankeutta Kansan uutiset. 7.2.2012. KU. Viitattu 27.5.2012. suomi
 42. Costa Concordian kapteeni todettiin kelvottomaksi tehtäväänsä (html) Ilta-Sanomat. 17.05.2012. IS-Reuters. Viitattu 27.5.2012. suomi
 43. Petri Raivio: Costa Concordian kapteeni syyttää yhä muita haverista (html) Yle Uutiset Ulkomaat. AFP. Viitattu 13.1.2013.
 44. Costa Concordian kapteenille syyte kuolemantuottamuksesta Kaleva uutiset Ulkomaat 22.5.2013 STT
 45. Costa Concordian "Kapteeni Pelkuri" puolustautuu oikeudessa Mtv3 uutiset Ulkomaat 08.07.2013
 46. Costa Concordian laivaturmaa puitiin jälleen oikeudessa Helsingin sanomat uutiset Ulkomaat 15.4.2013 STT–AFP–REUTERS
 47. a b Costa Concordia -risteilijän kapteenin oikeudenkäynti alkaa Mtv3 uutiset kotimaa 17.07.2013
 48. Costa Concordia -kapteenin puolustus pyysi rangaistuksesta sopimista Mtv3 Uutiset Ulkomaat 17.07.2013
 49. Costa Concordia -kapteeni haluaa sopia oikeusjutun Ilta-Sanomat Uutiset Ulkomaat 17.7.2013
 50. Viidelle vankilatuomio Costa Concordian karilleajosta helsingin sanomat uutiset Ulkomaat 20.7.2013
 51. Viidelle tuomiot Costa Concordian karilleajosta Yle Uutiset Ulkomaat 20.7.2013
 52. Costa Concordian kapteenille 16 vuotta vankeutta Yle uutiset Ulkomaat 11.2.2015
 53. Costa Concordian kapteenille 16 vuoden vankeusrangaistus
 54. Riku Jokinen, Ennennäkömätön nostoyritys. Helsingin Sanomat 27 1.2012 s. B 4
 55. Fuel Removal Underway on Costa Shipwreck, Civil Protection Says Bloomberg. Viitattu 28. helmikuuta 2012.
 56. Costa Concordian nostaminen kestää liki vuoden päivät Viitattu 28. helmikuuta 2012.
 57. Salvaging the Costa Concordia BBC News.
 58. Costa Concordia aiotaan nostaa pystyyn jättioperaatiossa - video (HTML) Yle Uutiset Ulkomaat. 11.9.2013. YLE Uutiset. Viitattu 15.9.2013. suomi
 59. Cnn news live 16.9.2013
 60. a b Costa Concordia -aluksen nostourakka alkaa viimein (HTML) HS.fi. 15.9.2013. Helsingin Sanomat. Viitattu 15.9.2013. suomi
 61. Costa Concordia saatiin nostettua 17.9.2013. Yle.fi. Viitattu 18.9.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]