Corinne Lepage

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Corinne Lepage vuonna 2014

Corinne D. M. Lepage (s. 11. toukokuuta 1951 Boulogne-Billancourt, Ranska) on ranskalainen poliitikko, CAP 21 -puolueen perustaja ja puheenjohtaja vuodesta 1996, sekä Mouvement Démocrate -puolueen (MoDem) perustajajäsen ja varapuheenjohtaja. Hän on myös geeniteknologian vaikutuksia tutkivan CRII-GEN-järjestön perustajajäsen. Vuonna 2009 Lepage tuli valituksi Euroopan parlamenttiin ja kuului siellä Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmään.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorena lakimiehenä 1978 Lapage perusti miehensä kanssa Ranskan ensimmäisen ympäristölainsäädäntöön erikoistuneen asianajajatoimiston.[1] Samana vuonna sattunut Amoco Cadizin haaksirikko, jossa Lepage edusti öljyonnettomuudesta kärsineitä paikkakuntia toi hänelle kuuluisuutta. Tämän jälkeen hän toimi monissa ympäristöön liittyneissä tapauksissa paikallisten järjestöjen ja ryhmien puolella.

1986 hän nousi Cabourgin kunnan valtuustoon ja 1995 hän otti poliittisesti sitoutumattomana vastaan ympäristöministerin paikan pääministeri Alain Juppén hallituksessa. Hallituksen vaihtuminen 1997 merkitsi loppua ministeriuralle, muttei Lepagen taistelulle humanistisen ekologian puolesta. Hän muutti 1996 perustetun CAP 21 -järjestönsä poliittiseksi liikkeeksi ja samaan aikaan taisteli ekologisten päämäärien puolesta Pariisin ja Brysselin asianajajajärjestöissä. Lepage oli mukana perustamassa CRII-GEN:ia, tieteellistä ryhmää, jonka tavoitteena on tutkia geenimanipuloinnin leviämisen ympäristöllisiä ja lääketieteellisiä riskejä. International Transparency Francen hallinnossa hän toimii poliittista ja liike-elämän korruptiota vastaan ja myös opettaa osa-aikaisesti Pariisin politiikan laitoksella, sekä Versailles-Saint-Quentin-en-Yvelines'n yliopistossa.

2002 Lepage asettui ehdolle presidentinvaaleihin ja sai 1. kierroksella 1,88 % äänistä. Median pitäessä häntä Juppén hallituksessa mukanaolon takia vihreänä oikeistolaisena, Lepague itse painottaa harjoittavansa ympäristötietoista politiikkaa, joka hedelmällisesti yhdistää vasemmiston ja oikeiston parhaat arvot. 2007 hän päätti olla asettumatta ehdolle presidentinvaaleihin, ja asettui tukemaan François Bayrouta. 14. helmikuuta 2008 Lapage allekirjoitti 16 muun poliitikon kanssa "Helmikuun 14. päivän vetoomuksen" Marianne-lehdessä. Samana vuonna hän oli MoDem:in pääehdokas Pariisin kunnallisvaaleissa. Ja kesäkuussa hanestä tuli puolueen varapuheenjohtaja. Ranskan 2009 europarlamenttivaaleihin Lepage asettui ehdokkaaksi Ranskan luoteiselta Nord-Ouestin alueelta MoDemin ehdokkaana. Hän tuli valituksi ja toimi Euroopan parlamentissa muun muassa Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnan ENVIn varapuheenjohtajana. Hän kuului Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmään.[2]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: fr:Corinne Lepage

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • On ne peut rien faire Madame le Ministre ("Emme voi tehdä mitään, rouva ministeri"), Éditions Albin Michel, Paris, 1998. ISBN 2226099603
  • J'arrive 2005, salanimellä Catherine Médicis
  • Constitution pour une nouvelle République 2006 ISBN 2-35310-000-7

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]