Commodore SX-64

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Commodore SX-64
Commodore SX-64
Commodore SX-64
Valmistaja Commodore
Tyyppi mikrotietokone
Näyttö 5-tuuman väri
Massamuisti levykeasema

Commodore SX-64 oli Commodoren 1983 julkaisema Commodore 64:n ja Commodore 1541 -levykeaseman pohjalle rakennettu kannettava tietokone, jossa on myös 5-tuuman värimonitori.[1] Tämä tekee SX-64 laitteesta ensimmäisen värinäytöllisen kannettavan tietokoneen.[2] Tietokone on siirrettävä matkalaukun kokoinen tietokone ja painaa kymmenkunta kiloa.[3]

Commodore SX-64 on käytännöllisesti katsoen täysin yhteensopiva Commodore 64:n ja 1541-levyaseman yhdistelmän kanssa. SX64:ssä ei ole kasettiasemaa, eikä sille liitintä, joten koneen muistipaikat 0 ja 1 poikkeavat standardista Commodore 64:stä, samaten CIA1-piirin kasettiasemaan kytketty bitti on pois käytöstä. Samaten käyttäjän portissa on vaihtojännitenastat kytketty aavistuksen eri tavalla, joten kaikki lisälaitteet eivät välttämättä toimi. Kaikki sarjaväylään kytkettävät laitteet lähestulkoon poikkeuksetta toimivat myös SX-64-laitteissa ja suurin osa moduuleista. Toimimattomiin moduuleihin kuuluvat esimerkiksi CP/M-moduuli ja ulkoiset prosessorikortit, johtuen muun muassa siitä, että koneen moduuliportti on johdon päässä.

SX-64:ssä on samanlainen videoportti kuin aikansa Commodore 64-tietokoneissa. RF-modulaattori sen sijaan on jätetty koneesta pois. SID-piirin äänet on johdettu myös koneessa olevaan sisäiseen pieneen kaiuttimeen.

Käynnistyessään koneen alkuvärit poikkeavat standardeista väreistä, syynä se, että pienen monitorin antama kuva on epäselvempi kuin tavanomaiseen televisioon tai monitoriin kytkettynä oleva standardi Commodore 64. Värit ovat lähellä Commodore VIC20:n värejä. Laitteen kernal-romissa on myös muita muutoksia - esimerkiksi shift+run/stopin painallus aiheuttaa ensimmäisen levyasemalla olevan ohjelman latauksen sen sijaan, että ohjelma ladattaisiin kasetilta. Mikäli laitteelle annetaan kasetilta lataava komento, laitteen käyttöjärjestelmä ilmoittaa olemattomasta laitteesta.

SX64-laitteissa on sama piirisarja kuin standardissa 1980-luvun alun Commodore 64 -koneessa. Piirit ovat 6502-perheen NMOS-sarjan piirejä.

Koneesta on myös olemassa skandinaavisilla näppäimillä varustettu versio.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Commodore SX/DX 64 - Executive Computer old-computers.com. Arkistoitu 4.7.2017. Viitattu 26.7.2017.
  2. Commodore SX-64 "Executive" oldcomputers.net. Viitattu 26.7.2017.
  3. Commodore SX-64 (110v US) computinghistory.org.uk. Viitattu 2.2.2023. (englanniksi)