Commodore 1541

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Commodore 1541.

Commodore 1541 (eli CBM 1541, alkuperäiseltä nimeltään VIC-1541) oli Commodoren valmistava 5¼" levykkeitä käyttänyt levykeasema, joka tuli myyntiin vuonna 1983. Se käytti Commodoren omaa kaapeliliitäntää, ja oli yhteensopiva Commodoren 8-bittisten kotitietokoneiden kanssa, ja oli mm. Commodore 64:n käyttäjien keskuudessa suosittu levyasema.

1541 käytti kaksinkertaisen tiheyden (Double Density) levykkeitä yksipuolisena. Yhdelle levypuolelle voitiin tallentaa 170 kilotavua tietoa; kapasiteetti johtui siitä, että levyn koodaustapana oli Group Code Recording (GCR). Myös yhdelle uralle mahtuvien sektorien määrä vaihteli sen mukaan, miten kaukana ura oli levyn keskustasta. Monesti kaksipuolisista levyistä kuitenkin käytännössä käytettiin molemmat puolet, koska levy toimi myös ympäri käännettynä.

1541:ssä oli oma MOS 6502 -mikroprosessori ja 2 kilotavua RAM-muistia. Suoritin toimi sekä levykontrollerina että levyaseman käyttöjärjestelmän hoitajana: tämän ansiosta tietokonetta itseään ei tarvittu kaikkien levytoimenpiteiden tekemiseen, tietokonetta pystyi käyttämään pitkien levyoperaatioiden aikana (esimerkiksi levykkeiden alustus vei pitkän aikaa), eikä tietokoneeseen itseensä tarvinnut asentaa mitään ylimääräisiä laitteita tai muistiin ladata erillisiä apuohjelmia.

1541:ssä oli myös ongelmia. Levyn lukupäiden kohdistus meni suhteellisen helposti pois paikoiltaan ja korjaaminen vaati huoltoa. Alkuperäisessä mallissa aseman tunnusnumeron muuttaminen oli suhteellisen vaikeaa, toimenpide oli kuitenkin tarpeellinen jos käytössä oli useita asemia. Asemassa oli sisäinen virtalähde, mikä tuotti runsaasti lämpöä (käyttäjien keskuudessa asemaa kutsuttiinkin usein leivänpaahtimeksi), tämä hankaloitti aseman sijoittelua.

Commodore 1541-II
Commodore 1541-II

Levyasemasta tehtiin paranneltuja malleja: 1541C (1986) oli vaaleanvärinen malli, joka sopi paremmin Commodore 64C:n ja Commodore 128:n väreihin. 1541-II (1988) oli pieni malli, jossa oli tehty useita teknisiä uudistuksia ja virtalähde oli ulkopuolinen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]