Coloradojoki (Argentiina)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Coloradojoki
Alkulähde Andit
Laskupaikka Atlantti
Maat  Argentiina
Pituus 850[1] km
Valuma-alue 350 000 km²

Coloradojoki (esp. Río Colorado) on joki Argentiinan eteläosassa. Joen kokonaispituus on noin 850 kilometriä.[1] Jos sivujoki Río Desaguadero lasketaan mukaan, on joen kokonaismitta lähes 2 000 kilometriä.lähde?

Coloradojoen alku on itäisillä Andeilla, samalla leveyspiirillä Chilen Tinguiririca-tulivuoren kanssa (noin 34° 48' S.). Joen katsotaan yleensä alkavan Río Granden ja Río Barrancasin yhtymäkohdassa. Koska Río Barrancas on huomattavasti Río Grandea pienempi, on kuitenkin tarkempaa kuvailla Río Barrancas sivujokena, joka liittyy Río Granden pääuomaan.lähde? Andien jälkeen Coloradojoki virtaa kaakkoon[1] karun ja kuivan alueen läpi, eikä siihen liity Río Desaguaderon lisäksi muita sivujokia. Aikaisemmin Río Desaguadero laski Coloradojokeen Laguna Urre Lauquenin järvialueen kautta. Coloradon alajuoksu on hedelmällistä ja metsäistä, mutta alue on pinta-alaltaan pieni, joten asutus on harvaa.lähde? Joki laskee Atlantin valtamereen noin 100–120 kilometriä Bahía Blancan kaupungista etelään. Joen suistossa on useita erillisiä laskureittejä.[1]

Coloradojoki muodostaa ison osan Nequén ja Mendozan sekä Rio Negron ja La Pampan maakuntien rajasta.[1] Embalse Casa de Piedra -pato tuottaa sähköä ja sääntelee joen vedenpinnan korkeutta. Joki on purjehduskelpoinen noin 300 kilometrin matkalla rannikolta Pichi Mahuidaan.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Colorado River, Argentina Encyclopedia Britannica. Viitattu 11.2.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Colorado River (Argentina)