Cochisen kulttuuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

  Cochisen kulttuuri (Cochisen traditio, Cochisen perinne) oli kivikautinen lähinnä metsästykseen ja keräilyyn perustunut intiaanikulttuuri, joka vallitsi lounaisen Yhdysvaltain kuivilla seuduilla eri tietojen mukaan välillä 12000–200 eaa. Kulttuuri vallitsi suunnilleen nykyisen New Mexicon osavaltion seuduilla Neljän nurkan alueella. Cochiseen liittyy mm. varhaista perua olevia kulttuuripiirteitä mm. keihäslinko, kasvien jauhaminen ravinnoksi, korinpunonta ja myöhemmin mahdollisesti vaatteiden kudonta. Cochisen intiaanit söivät riistaa, mm. peuraa ja jänistä sekä pieneläimiä, kuten liskoja ja hyönteisiä. He keräilivät pähkinämännyn siemeniä ja kaktusten syötäviksi kelpaavia osia.

Varhainen, arkaainen Cochisen kulttuuri pohjautui siementen keräilyyn tai mahdollisesti myös viljelyyn ja metsästykseen. Maissinviljely saattoi alkaa 5000 eaa. tai jo aiemmin.[1] Sulphur Spring -kauden löydöt viittaavat lähinnä keräilyyn vuosina 7000–4000 eaa.[2] Chiricahuan löydöissä näkyy keihäänkärkien määrän lisääntyminen vuosien 4000–500 eaa. välillä.[2] San Pedron kauden (1500–200 eaa.) ihmiset asuivat puoliksi maahan kaivetuissa majoissa. Väestöä saattoi olla tällöin enemmän kuin aiemmin. San Pedron kaudella käytettiin suuria, arkaaisen tyyppisiä "puraistuja" keihäänkärkiä. Jotkut kauden ryhmät viljelivät maissia. Cochisen kulttuuri oli luultavasti myöhempien Hohokamin ja Mogollonin edeltäjä, mutta näitä myöhempiä kulttuureja ei voi löydösten perusteella yhdistää samoihin intiaanikansoihin.

Cochisen vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cochisen kulttuuri saattoi saada alkunsa jo paleointiaanien kaudella, mutta varmemmin Cochisesta voidaan puhua vasta noin 7000–4000 eaa. alkaneella arkaaisella kaudella.[3] Sen jälkeiset kaudet ovat:

  • Sulphur Spring -vaihe (n. 7000/6000–4000 eaa).[3] Tältä ajalta on säilynyt lähinnä jauhinkiviä,[2] mutta myös jonkin verran riistan jäänteitä.
  • Chiricahua-vaihe (n. 3500–1500 eaa.), tämä aikakausi saattoi alkaa tosin paljon aiemmin. Kaudelta on säilynyt nuolenkärkiä sekä siementen käsittelyesineitä, ja tällöin metsästyksen merkitys oli suurempi kuin aiemmin. Varhaisen maissin jäänteitä on myös löytynyt[2].
  • San Pedro -vaihe (1500–200 eaa. (etelälounaassa)); Tällöin oli laajempaa, ehkä myös pysyvämpää asutusta, jolloin mortteleita ja kuoppataloja ilmaantui[2] Keramiikasta on löytynyt jäänteitä Mogollonin kulttuurin alueella[2].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Andersson R-H & Henriksson M: Intiaanit, s. 49. Gaudeamus, 2010. ISBN 9789524951623.
  2. a b c d e f Cochise culture
  3. a b Cochise Culture (Arkistoitu – Internet Archive) K. Kris Hirst,

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]