Cochisen kulttuuri

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Cochisen kulttuuri (Cochisen traditio, Cochisen perinne) oli kivikautinen lähinnä metsästykseen ja keräilyyn nojannut intiaanikulttuuri, joka vallitsi lounaisen Yhdysvaltain kuivilla seuduilla eri tietojen mukaan välillä 12000–200 eaa. Kulttuuri vallitsi suunnilleen nykyisen New Mexicon osavaltion seuduilla Neljän nurkan alueella. Cochiseen liittyy mm. varhaista perua olevia kulttuuripiirteitä mm. keihäslinko, kasvien jauhaminen ravinnoksi, korinpunonta ja myöhemmin ehkä vaatteiden kudonta. Cochisen intiaanit söivät riistaa mm. peuraa, jänistä sekä myös pieneläimiä, kuten liskoja ja hyönteisiä. He keräilivät pähkinämännyn siemeniä ja kaktusten syötäviksi kelpaavia osia.

Varhainen, arkaainen Cochise pohjautui siementen keräilyyn tai ehkä myös viljelyyn ja metsästykseen. Maissinviljely saattoi alkaa 5000 eaa. tai jo aiemmin[1]. Sulphur Springin Cochisen löydöt viittavat lähinnä keräilyyn vuosina 7000–4000 eaa[2]. Chiricahuan löydöissä näkyy keihäänkärkien määrän lisääntyminen vuosien 4000–500 eaa. välillä[2]. San Pedron kauden (1500–200 eaa.) ihmiset asuivat puoliksi maahan kaivetuissa majoissa. Väestöä saattoi olla tällöin enemmän kuin aiemmin. San Pedron kauden keihäänkärjet olivat suuria, arkaaisen tyyppisiä "puraistuja". Jotkut kauden ryhmät viljelivät maissia. Cochisen kulttuuri oli luultavasti myöhempien Hohokamin ja Mogollonin edeltäjä, mutta näitä myöhempiä kulttuureja ei voi löydösten perusteella kytkeä samoihin intiaanikansoihin.

Cochisen vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cochise saattoi alkaa jo paleointiaanien kaudella, mutta varmemmin Cochisesta voidaan puhua vasta noin 7000–4000 eaa. alkaneella arkaaisella kaudella[3].

  • Sulphur Spring ehkä 7000/6000–4000 eaa.

[4] lähinnä jauhinkiviä,[2] mutta myös riistan jäänteitä.

  • Chiricahua ehkä 3500–1500 eaa., saattoi alkaa paljon aiemmin. Nuolenkärkiä, siementen käsittelyesineitä, metsästyksen merkitys suurempi kuin aiemmin. Varhaisen maissin jäänteitä[2].
  • San Pedro 1500–200 eaa. (etelälounaassa), suurempaa, ehkä pysyvämpää asutusta. Mortteleita, kuoppatalot ilmaantuvat[2] ja keramiikka Mogollonin kulttuurin alueella[2].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Andersson R-H & Henriksson M: Intiaanit, s. 49. Gaudeamus, 2010. ISBN 9789524951623.
  2. a b c d e f Cochise culture
  3. Cochise Culture K. Kris Hirst,
  4. Cochise Culture K. Kris Hirst,

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]