Cliffs of Moher

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cliffs of Moherin sijainti
Cliffs of Moherin

Cliffs of Moherin (iiriksi Aillte an Mhothair) rantakalliot sijaitsevat Liscannorin kunnassa Lounais-Burrenissa Doolinin lähettyvillä, Claren kreivikunnassa Irlannissa.

Jyrkänteet ovat Hag's Headin kohdalla 120 metriä korkeita ja O'Brienin tornin pohjoispuolella jopa 214 metriä korkeita. Jyrkänteiltä aukeaa yksi Irlannin vaikuttavimmista näkymistä, ja sateettomana päivänä sieltä saattaa nähdä aina Aransaarille saakka kuten myös Connemaran laaksot ja kukkulat.

O'Brienin torni

O'Brienin torni on pyöreä kivitorni suurin piirtein kallioiden keskiosassa. Tornin rakennutti vuonna 1835 Sir Cornellius O'Brien, joka oli Irlannin kuninkaan Brian Borun jälkeläinen. Torni toimi jo tuolloin näköalatornina sadoille turisteille. Moherin torni, joka sijaitsee Hag's Headilla on neliönmuotoinen kiviraunio. Sen oletetaan olevan vartiotorni Napoleonin ajoilta.

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

O'Brienin torni pohjoisosassa

Jyrkänteet muodostuvat pääasiassa namurialaisesta savi- ja hiekkakivestä; vanhimmat kivet on löydetty jyrkänteiden alta. Kalliolla voi nähdä 300 miljoonaa vuotta vanhoja joenuomia.

Jyrkänteillä elää useita eläinlajeja – valtaosa niistä lintuja, joita on arviolta noin 29 eri lajia ja yhteensä 30 000 yksilöä. Kenties mielenkiintoisin lintulajeista on lunni, joita elää suurissa yhdyskunnissa jyrkänteiden eristäytyneissä osissa ja läheisellä Goat Islandilla. Alueella esiintyy myös haukkoja, lokkeja, karimetsoja, korppeja sekä alppivariksia.

Turismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cliffs of Moher on yksi Irlannin suosituimmista turistikohteista. Kalliot mielletään usein Irlannin tärkeimmäksi ja hienoimmaksi turistinähtävyydeksi: siellä vieraili vuonna 2006 noin miljoona turistia.

Claren kreivikunnan neuvosto on kehittänyt kohdetta, jotta vierailijat voisivat kokea nähtävyyden ilman, että itse kohteelle aiheutuisi kohtuutonta vahinkoa. Linjauksen mukaisesti Cliffs of Moherin vierailijakeskus on rakennettu mahdollisimman huomaamattomasti mäen sisälle. Keskus on myös ympäristöystävällinen: se käyttää uusiutuvaa energiaa kuten maalämpöä ja -viilennystä sekä aurinkopaneeleita. Vierailijakeskus avattiin virallisesti helmikuussa 2007 seitsemäntoista vuoden tarmokkaan rakentamisen sekä 32 miljoonan euron jälkeen.

IMAX-tyyppinen mediashow esittelee aluetta vierailijoille lintuperspektiivistä sekä vedenalaisia luolastoja jyrkänteiden juuressa. Cliffs of Moherin viralliset internetsivustot takaavat vierailijoille hämmästyttäviä kuvia sekä informaatiota kierroksista ja koulumatkoista.

Cliffs of Moher elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cliffs of Moher on esiintynyt elokuvissa muutamia kertoja. Tunnetuimpana varmastikin Harry Potter ja puoliverinen prinssi (2009) sekä Karkausvuosi (Leap Year) (2010). Lisäksi Cliffs of Moher kuvattiin Cliffs of Insanitynä vuoden 1987 elokuvassa Prinsessan ryöstö (The Princess Bride).[1] Samoin Cliffs of Moher näkyy David Leanin elokuvassa Ryan's Daughter (1970).lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Cliffs of Moher.