ClanBase

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ClanBase oli suurin ja yksi vanhimmista verkkopelaamiseen liittyvistä portaaleista. Se aloitti toimintansa lokakuussa 1998 alankomaalaisella Quake II-ladderilla Capture the flag, josta se kasvoi nopeasti Euroopan laajuiseksi. Sen omistajana toimi Global Gaming League, joka osti portaalin heinäkuussa 2005. Toiminta päättyi joulukuussa 2013 taloudellisten ongelmien vuoksi.[1]

ClanBasessa klaanit ottelivat keskenään laddereissa ja erilaisissa turnauksissa toisiaan haastamalla. Eri peleille oli luotu erilaisia kansallisia tai kansainvälisiä laddereita, joissa pelattava pelimuoto ja peleissä pelaavien pelaajien lukumäärä vaihtelivat. Portaali oli klaanien kohtauspaikka, jossa klaanit esittelevät itsensä tai pelaavat otteluita, mutta portaali tarjosi myös muun muassa ladattavia pelitiedostoja, selostuksia odotetuimmista otteluista tai demoja katseltavaksi.

Portaali järjesti myös kilpailuja, joista suosituimmat olivat EuroCup ja NationsCup. EuroCupissa pelasivat voitosta Euroopan parhaat klaanit ja NationsCupissa eri maiden maajoukkueet.

Kilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ladderit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klaanit pelasivat pääsääntöisesti portaalissa erilaisissa kansallisissa tai kansainvälisissä laddereissa, joiden pelattava peli, pelattava pelimuoto ja peleissä pelaavien pelaajien lukumäärä vaihtelivat. Laddereiden sivuilla oli sijoitustaulukko, joka kertoi klaanien sijoituksen ladderissa, kokonaispisteet ja klaanin voitot, tasapelit ja tappiot. Klaanin kokonaispiste määrän muutokset päätti ELO-pisteytysjärjestelmä, joka laski ottelun lopuksi osapuolille menetyt ja voitetut pisteet. Siihen vaikuttivat ottelun lopputulos ja osapuolien välinen piste-ero ennen ottelua.

EuroCup[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EuroCup oli yksi arvovaltaisimpia online peliturnauksia Euroopassa, jossa pelasivat Euroopan parhaat klaanit. Aikoinaan turnauksen finaalit pelattiin LAN tapahtumassa, myöhemmin käytännöstä kuitenkin luovuttiin.

NationsCup[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NationsCup oli online-pelaamisen Euroopan mestaruus de factolähde?. Kilpailussa kisasivat klaanien sijasta maajoukkueet, joiden kokoamisen takana olivat valtuutetut joukkueiden johtajat. Pelaajien valintaan vaikutti sääntö, joka rajoitti pelaajien valitsemista samasta klaanista. Tämä esti maajoukkueen muodostamisen pelkästään saman klaanin pelaajista. Näin maajoukkueista muodostui väkisin sekaporukka, jonka oli toimittava yhteistyössä ja sovellettava keskenään strategioita.

OpenCup[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OpenCup oli avoin turnaus kaikille klaaneille. Usein yhden turnauksen sisällä oli useampia liigoja jotta myös hieman kokemattomammat pelaajat pääsivät mukaan.

Palvelun lopetus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulukuussa 2013 ClanBase ilmoitti palvelun sulkemisesta. Virallisen tiedotteen mukaan ClanBase suljettiin taloudellisten ongelmien vuoksi, jotka olisivat alkaneet jo vuonna 2007 ClanBasen henkilökunnan ja taustayhtiö Global Gaming Leaguen erimielisyyksistä koskien erityisesti palvelun ja siinä järjestettävien tapahtumien rahoitusta. Palvelussa oli jonkinasteisia käyttökatkoksia elokuusta 2013 lähtien maksamattomien laskujen vuoksi noin kuukauden välein ja jo tuolloin oli tiedossa, että palvelu tulee kohtaamaan loppunsa nykymallilla ennen vuodenvaihdetta.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Final Statement by ClanBase clanbase.org. 21.12.2013. Viitattu 17.11.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]