City Car Club

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
City Car Clubin logo

City Car Club on vuonna 1999 perustettu suomalainen autojen yhteiskäyttöpalvelu. Sillä on Suomessa pääkaupunkiseudulla noin 3 600 asiakasta (marraskuu 2010) ja se hallinnoi noin sadassa nouto- ja palautuspisteessä autoja, joita asiakkaat voivat noutaa ja käyttää korvausta vastaan. Yhteiskäyttöpalvelun on marraskuusta 2010 lähtien omistanut Suomen kaupunkiautot Oy -niminen helsinkiläinen yritys; tätä ennen omistaja oli Group 24 H Oy. City Car Club toimii myös Tukholmassa, jossa sillä on noin 2 900 asiakasta.

Syyskuussa 2009 City Car Clubilla oli 2 500 asiakasta. Asiakas maksaa kiinteän kuukausimaksun, jonka lisäksi hän aina autoa käyttäessään maksaa autosta käyttöajan ja kilometrien mukaan. Yhteensä klubilla on Suomessa ja Ruotsissa noin 5 200 asiakasta.

Asiakkaan ei tarvitse huolehtia huolloista, vakuutuksista, pesuista, katsastuksista, renkaiden ja öljyn vaihdoista tai auton pääomakustannuksista ja arvon alenemisesta. Yrityksen omien laskelmien mukaan autojen yhteiskäyttö on taloudellisesti kannattavaa, jos ajokilometrejä kertyy vuodessa alle 12 000. Yrityksen teettämän tutkimuksen mukaan yhteiskäyttöauto korvaa noin kahdeksan yksityiskäytössä olevaa autoa.

Helsingin kaupunki on antanut City Car Clubin käyttöön yrityspysäköintipaikkoja, joihin ainoastaan City Car Clubin autot voivat pysäköidä. Yritys ei maksa paikoista käypää vuokraa, ja Yleisradion MOT-ohjelman laskelman mukaan tämä vastaa noin puolen miljoonan euron vuosittaista tukea kaupungilta yritykselle. Kaupunki tukee yritystä myös muin tavoin, muun muassa ilmaisella mainostilalla. City Car Club antaa HKL:n ja YTV:n asiakkaille alennuksia. HKL puolestaan maksaa rahallista tukea City Car Clubille.

Yritys sai 2003 Uudenmaan ympäristöpalkinnon. Huhtikuussa 2009 se sai Helsingin kaupungin ympäristöpalkinnon. Palkinnon myöntäneen Pekka Saurin mielestä "toiminta on vähentänyt yksityisautojen määrää Helsingissä ilman että kaupungin on tarvinnut investoida siihen".

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

<references> </references><references/>