Christmas Evil

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Christmas Evil
You Better Watch Out
DVD-julkaisun kansikuva.
DVD-julkaisun kansikuva.
Ohjaaja Lewis Jackson
Käsikirjoittaja Lewis Jackson
Tuottaja Burt Kleiner
Pete Kameron
Säveltäjä Joel Harris
Julia Heyward
Don Christensen
Kuvaaja Ricardo Aronovich
Leikkaaja Linda Leeds
Corky O'Hara
Pääosat Dianne Hull
Jeffrey DeMunn
Brandon Maggart
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Edward R. Pressman Film
Levittäjä Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat marraskuu 1980
Kesto 100 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Christmas Evil (tunnetaan myös nimillä You Better Watch Out ja Terror in Toyland) on yhdysvaltalainen vuonna 1980 valmistunut jouluaiheinen Lewis Jacksonin ohjaama kauhuelokuva. Elokuva kertoo itseään pakkomielteisesti joulupukiksi uskovasta psykoottisesta miehestä, joka aloittaa joulupukin asussaan kauhistuttavan murhasarjan.

Julkaisustaan lähtien elokuva on nauttinut kulttimaineestaan, ja se on saanut etenkin ylistystä osakseen elokuvaohjaaja John Watersilta.[1] Vaikka Christmas Evil ei herättänyt yhtä suurta kohua kuin elokuvan jälkeen neljä vuotta myöhemmin ilmestynyt, monin verroin tunnetumpi "tappajajoulupukki"-aiheinen slasher-kauhuelokuva Jouluyö murhayö, se päätyi Britanniassa pahamaineiselle Video Nasty -listalle.

Elokuva sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa marraskuussa 1980. Suomessa Finnkino julkaisi elokuvan DVD:nä vuonna 2008.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Psykopaattinen Harry kokee olevansa ainoa, ja oikea joulupukki.

Jouluaattona vuonna 1947 Stadlingin perheen lapset näkevät, kun heidän isänsä joulupukiksi pukeutuneena tulee savupiipusta, ja tuo joululahjat. Myöhemmin perheen lapsi Harry todistaa, kun joulupukiksi pukeutunut isä harrastaa seksiä äidin kanssa. Harry järkyttyneenä juoksee ullakolle, jossa viiltää itseään käteen lattialle rikotun lasipallon sirpaleella.

33 vuotta myöhemmin (vuonna 1980) psykopaattinen Harry toimii Jolly Dreams -nimisen lelutehtaan johtajana. Harry kokee olevansa ainoa ja oikea joulupukki. Hän on sisustanut kotinsa lukuisilla jouluaiheisilla tavaroilla, ja nukkuu sängyssä joulutontun asussa. Hän tarkkailee kiikarilla naapuriston lapsia, ja tekee heistä muistiinpanoja kirjaan.

Harry tajuaa, että ihmiset pitävät häntä vain pilkkanaan, ja käyttävät jatkuvasti hyväkseen. Kiitospäivän aikaan Harryn nuorempi veli Phil pyytää häntä aterialle, josta Harry kieltäytyy.

Yrityksen pikkujoulujuhlien jälkeen Harry varastaa tehtaan valmistamia leluja. Jouluaattoillan saapuessa Harry pukeutuu joulupukiksi, ja lähtee jakamaan lahjoja naapuruston lapsille. Hän lahjoittaa suuren määrän leluja lastensairaalalle. Harry saapuu läheiselle kirkolle, jossa muutamat seurakuntalaiset alkavat irvailla hänelle. Harry kostaa väkivaltaisesti puhkaisemalla yhdeltä irvailijalta silmän, ja hakkaamalla muutamaa muuta paikallaolijaa kirveellä päähän. Samana iltana Harry murtautuu häntä pilkanneen työtoverin Frankin kotiin, ja murhaa hänet.

Jouluaamuna Harryn veli epäilee, että kaikki ei ole kohdallaan. Ihmisjoukko yrittää ottaa kiinni karkuun pyrkivää Harryä, joka päätyy lopulta veljensä asunnolle. Hän tunnustaa olevansa murhien takana. Phil raivostuu, ja tukehduttaa Harryn. Phil kantaa Harryn auton etupenkille, jolloin Harry herää, ja lähtee ajamaan pois. Ihmisjoukko seuraa edelleen häntä edeten sillalle, jolloin auto nousee ylös lentäen kuuhun.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Brandon Maggart  Harry Stadling  
 Jeffrey DeMunn  Philip Stadling  
 Dianne Hull  Jackie Stadling  
 Andy Fenwick  Dennis Stadling  
 Brian Neville  Marc Stadling  
 Joe Jamrog  Frank Stoller  
 Peter Neuman  Moss Garcia  
 Lance Holcomb  Scotty Goodrich  
 Elizabeth Ridge  Susie Lovett  
 Chris Browning  Richie Sharp  
 Tyrone Holmes  Frankie  
 Patricia Richardson  Mrs. Garcia  
 Wally Moran  Philip Stadling  
 Gus Salud  Harry Stadling  
 Ellen McElduff  Mrs. Stadling  
 Brian Hartigan  Mr. Stadling  
 Mark Chamberlin  Charles  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.