Christian Ludwig Brehm

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Christian Ludwig Brehm.

Christian Ludwig Brehm (24. tammikuuta 1787 Schönau vor dem Walde23. kesäkuuta 1864 Renthendorf) oli saksalainen pappi ja lintutieteilijä.

Brehmin syntymäpaikkakunta Schönau oli Gothan kaupungin lähellä Gothan piirikunnassa. Hän opiskeli Jenan yliopistossa. 1813 hänestä tuli Renthendorfin kirkkoherra, missä virassa hän pysyi kuolemaansa saakka. Renthendorf on kylä Leipzigista noin 90 kilometriä etelään.

Brehmin laaja tuotanto käsitti muun muassa teokset Beitrage zur Vogelkunde (1820–22), jossa hän kuvaili 104 saksalaista lintulajia tarkkoine tuntomerkkeineen, sekä Handbuch der Naturgeschichte aller Vogel Deutschlands (1831).

Brehm keräsi suuren kokoelman linnunnahkoja, noin 15 000 kappaletta. Hän tarjosi kokoelmaansa Berliinin eläinmuseolle, mutta kauppoja ei syntynyt. Brehmin kuoleman jälkeen kokoelma löytyi hänen kotinsa ullakolta. Muutamia vuosia myöhemmin Otto Kleinschmidt taivutteli lordi Lionel Walter Rothschildin ostamaan kokoelman, ja vuonna 1900 se päätyi Walter Rothschildin museoon Tringiin Englantiin.

Eläintieteilijä Alfred Edmund Brehm (1829–1884) oli Christian Brehmin poika.

Christian Ludwig Brehm kuvaili tieteelle lukuisia uusia lintulajeja, muun muassa mustakaulauikun, etelänsatakielen ja laulurastaan.