Chianti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Chiantia kotiseudullaan Pisassa.
Chiantin eri variaatioiden viljelyalueet. Sininen on alkuperäinen Chianto Classicon alue.
Chianti-pullon niinipunos (fiasco).

Chianti on Italian kuuluisimpia punaviinejä. Viini on kotoisin Toscanan maakunnasta, Chiantin seudulta. Chianti sekoitetaan eri rypäleistä tavallisesti siten, että siinä on 70 % Sangiovesea, 15 % Canaioloa ja 15 % Malvasia Biancaa.

Chiantit ovat puolikovia ja keskitäyteläisiä viinejä. Niiden maku on kevyehkön marjainen. Kirpeänsävyinen maku kaipaa seurakseen ruokaa, kuten pastaa tai pizzaa.[1]

Chiantia valmistetaan seitsemänä eri variaationa: Classico, Rùfina, Colli Senesi, Colli Fiorentini, Montalbano, Colli Aretini ja Colline Pisane. Näistä vain Chianti Classico on peräisin Chiantin viljelyn sydänmailta. Normaalisti Chianti kypsyy 4–7 kuukautta. Pidempään, 38 kuukautta, kypsynyttä Chiantia voi kutsua Chianti Riservaksi. Viinipullon kaulassa komeileva mustan kukon (Gallo nero) leima tarkoittaa, että viinintuottaja kuuluu Classicon alueen osuuskuntaan, joka jakaa keskenään viinin markkinointikustannuksia.

Chiantille leimallista on usein pullon alaosan ympärille tehty niinipunos. Sen keksijänä pidetään vuosina 1809–1880 elänyttä paroni Bettino Ricasolia,[2] joka on myös vakiinnuttanut nykyisen Chianti-reseptin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Juha Berglund & Antti Rinta-aho: Viinistä viiniin. Viininystävän vuosikirja 2014, s. 110. Helsinki: Otava, 2013.
  2. Visa: viinit ja viinat Historianet. Viitattu 19.9.2014.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.