Chevrolet Corvette C6

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chevrolet Corvette
Chevrolet Corvette C6
Chevrolet Corvette C6
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Valmistaja Chevrolet
Konserni General Motors
Valmistusvuodet 2003-2013
Korimalli 2-ovinen roadster
2-ovinen coupé
Luokka urheiluauto
Edeltäjä Chevrolet Corvette C5
Seuraaja Chevrolet Corvette C7
Mitat ja tekniset tiedot
Moottori V8
Iskutilavuus n. 6000–7008 cm3
Teho 405–638 hv
Kiihtyvyys 3,7 s (0-96 km/h)
Vetotapa takaveto

Chevrolet Corvette C6 on urheiluautomalli Chevrolet Corvetten kuudes sukupolvi. Se ei eroa teknisesti kovinkaan paljon edeltäjästään, Corvette C5:stä. Corvette C6 perustuu Y-pohjalevyyn ja se tuli myyntiin vuonna 2005. Autossa on tavalliset etuvalot (ei luukkuvalot) ensimmäistä kertaa Corvettessa vuoden 1962 jälkeen ja edeltäjään verrattuna auton sisätilat ja moottori ovat suuremmat. Edeltäjäänsä verrattuna auto on myös polttoaineenkulutukseltaan taloudellisempi ja sen ilmanvastuskerroin on pieni.

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auto on saatavilla manuaali- ja automaattivaihteistoilla, automaattivaihteisto on tietokoneavusteinen ja se kertoo kuljettajalle mille vaihteelle pitäisi milloinkin vaihtaa.selvennä Autoihin on saatavilla CAGS Eliminator-nimellä tunnettu laite, jolla saadaan käyttöön tavallinen vaihteenvaihto.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2005 esiteltiin rataversio C6-R, jonka ensimmäinen kisa oli Sebringin 12 tunnin kisa American Le Mans Seriesissä. Autot tulivat toiseksi ja kolmanneksi ja jäivät vain hieman Aston Martin DB9-rata-autolle. Auto esiteltiin samanaikaisesti Z06-mallin kanssa New Yorkin kansainvälisessä autonäyttelyssä viikkoa myöhemmin. Samana vuonna Le Mansin 24 tunnin ajoissa Corvettet tulivat ensimmäiseksi ja toiseksi GT1-luokassa jättäen Aston Martin DBR9:t taakseen. Samoilla autoilla voitettiin myöhemmin kaikki kisat joihin ne osallistuivat. Aston Martinit jäivät taakse myös Road Atlantassa ja Laguna Secassa.

Vuonna 2005 tuli myös myyntiin mallivuodeksi 2006 uusi Corvette Z06, jossa on 7,0 litran pikkulohkomoottori. Virallisesti teho on 505 hv, mutta tämän luvun uskotaan olevan vähätelty, ja teho on luultavasti suurempi. Auto on hyvin samanlainen Corvette C6-R:n kanssa, jota rakennetaan American Le Mans Seriesiä varten. Isomman moottorin lisäksi autossa on myös samanlainen voitelujärjestelmä kuin kilpa-autoissa, ja mäntien yhdystangot on tehty titaanista, mikä on melko harvinaista. Auton runko on tehty alumiinista toisin kuin perusmallin teräksinen runko. Etulokasuojat ovat hiilikuitua, ja ne ovat perusmallia leveämmät, jotta autoon voidaan asentaa leveämmät renkaat. Auto on ensimmäinen yli 500 hv auto, joka on niin matalakulutuksinen, että siitä ei tarvitse maksaa kulutusveroalähde?.

Myöhemmin tuli myös Z06-R-malli, jota ei ole tarkoitettu tieliikennekäyttöön. Tässä autossa on pelkistetty sisusta, turvakehikko, lukittava tasauspyörästö, hiilikuidusta valmistetut ovet, takaspoileri ja etusplitteri. Auton moottori ja voimansiirto ovat samanlaiset kuin perusmallissa, mutta auto on säädetty käyttämään 97-oktaanista kisabensiiniä, joten kierrosrajaa on nostettu 7200 kierrokseen ja tehoa on 40 hv enemmän.

Vuonna 2007 tuli myyntiin rajoitettu erä Victory Edition -mallia juhlimaan Corvettella ajettuja voittoja eri sarjoissa. Tämä erikoismalli on saatavilla mustana tai Velocity Yellow Tintcoat -keltaisena. Edessä on 18" vanteet ja takana 19". Autossa on myös korinvärinen leveä takaspoileri. Sisustassa on kaksiväriset nahkapenkit Corvette-logoin varustettuna, luxury-paketti, 2 kuljettajan asetukset muistavat penkit, jotka on 6 suuntaan säädettävät, sähköisesti säädettävä ratti, penkinlämmittimet, G-voimamittari, HUD ja Bosen 7 kaiuttimen äänentoistojärjestelmä.

Vuonna 2008 aloitettiin Blue Devil (SS) -erikoismallin valmistus. Autossa käytetään Z06:n 7-litraista V8-moottoria, jonka huipputehoksi on saatu noin 600 hv. Eurooppaan autoa ei ole suunniteltu tuotavan.

Moottorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 6.0 (n. 6000 cm3) (LS2) - 400 hv @ 6000 r/min, 542 Nm @ 4400 r/min
  • Z06 (7008 cm3) (LS7) - 505 hv @ 7000 r/min
  • Z06-R (7008 cm3) (LS7) - 515 hv @ 7200 r/min

Mitat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Omamassa: 1421 kg (Z06)
Renault 4 1961.jpg
Tämä artikkeli tai sen osa perustuu Autowikin artikkeliin, ja siitä saattavat puuttua lähdemerkinnät tai lähdemerkinnät tarvitsevat tarkistamista. Voit auttaa Wikipediaa etsimällä sopivat lähteet tai tarkistamalla lähteet.