Charlotte Augusta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Charlotte Augusta, George Daven maalaus.

Charlotte Augusta (7. tammikuuta 17966. marraskuuta 1817) oli Yhdistyneen kuningaskunnan prinsessa. Hänen vanhempansa olivat Walesin prinssi, tuleva kuningas Yrjö IV ja Caroline von Braunschweig.

Charlotte sai tavata äitiään vain rajoitetusti, ja kasvoi lastenhoitajien ja kotiopettajattarien huomassa. Hänellä oli lämmin suhde isoisäänsä Yrjö III:een.[1] Charlotte kihlattiin joulukuussa 1813 Alankomaiden kruununprinssin Vilhelmin kanssa, mutta hän purki kihlauksen, koska ei halunnut muuttaa Alankomaihin.[2] Charlotte meni naimisiin Saksi-Coburgin prinssin Leopoldin kanssa toukokuussa 1816, mutta kuoli vain 18 kuukautta myöhemmin synnyttäessään ensimmäistä lastaan.[1]

Prinssihallitsija Yrjön ainoana lapsena Charlotte oli kruununperimyksessä seuraavana isänsä jälkeen.[3] Charlotte oli kansan suosiossa, toisin kuin pröystäilevään elämään taipuvainen isänsä, ja häntä kutsuttiin ”kansakunnan toivoksi ja ylpeydeksi”. Kun hän menehtyi viisikymmentä tuntia kestäneeseen synnytykseen, britit ilmaisivat suruaan monin tavoin.[4] Synnytyslääkäri Sir Richard Croft teki itsemurhan.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Nation mourns Princess Charlotte of Wales Special Collections. 6.11.2017. University of Southampton. Viitattu 28.4.2018.
  2. a b Sue Minna Cannon: Charlotte Augusta, Princess (englanniksi) The Oxford Companion to British History, Encyclopedia.com. Viitattu 14.10.2023.
  3. Charlotte, princess (englanniksi) The Kings and Queens of Britain, Oxford Reference. Viitattu 14.10.2023.
  4. Emily Knight: Why did the nation mourn Princess Charlotte's death in 1817? National Trust. Viitattu 28.4.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]