Chaosnet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Chaosnet (myös muodossa CHAOSnet) on Massachusettsin teknillisen korkeakoulun tekoälylaboratoriossa vuonna 1975 ja siitä eteenpäin kehitetty tietoliikenneprotokollaperhe ja myös varhainen käytännön lähiverkkototeutus, jonka suunnittelua innoitti vahvasti varsinkin Xerox PARC -tutkimuslaitoksella 1970-luvulla Ethernetin parissa tehty työ. Nimeä Chaosnet käytetään pääsääntöisesti viittaamaan protokollaperheeseen.

Pakettikytkentäinen Chaosnet kehitettiin alun perin MIT:n Lisp-koneiden verkottamiseen. Sen nimi, suomeksi ”kaaosverkko”, viittaa siihen, että verkossa ei ole mitään keskitettyä palvelinta tai muuta kokonaisuutta valvovaa osaa. Verkkoa suunniteltaessa kiinnitettiin huomiota suorituskykyyn ja järjestelmän yksinkertaisuuteen. Lisäksi se kehitettiin nimenomaan lähiverkkokäyttöön, ei pitkiä etäisyyksiä varten. Fyysisenä siirtotienä eli eetterinä Chaosnet-toteutuksissa käytetään tyypillisesti koaksiaalikaapelia.

Vaikka Chaosnet levisi aikoinaan Lisp-koneympäristöjen ja MIT:n ulkopuolelle melko laajaltikin, se on 2000-luvulla painunut pitkälti unhoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.