Chamberlainin toinen hallitus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Chamberlainin toinen hallitus oli Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus, joka muodostettiin eri ministereitä koskevaksi sotahallitukseksi 28. toukokuuta 19373. toukokuuta 1939 hallinnon Chamberlainin ensimmäisen hallituksen jatkoksi. Sotahallitus oli kokoonpanoltaan suppeampi kuin edeltäjänsä. Chamberlainin ensimmäistä hallitusta kutsutaan kansallishallitukseksi siksi, että siinä olivat edustettuina kaikki keskeiset parlamenttipuolueet. Suomessa vastaava, mutta tätä laajempi käsite on yhteishallitus, jossa ovat aivan kaikki puolueet edustettuina.

Chamberlainin toinen hallitus palveli 10. toukokuuta 1939, jolloin se korvautui Churchillin ensimmäisellä hallituksella.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alahuoneessa Clement Attlee tiedusteli 5. joulukuuta 1939 Neville Chamberlainilta Suomen talvisodasta liittyen siihen, oliko hallitus tukenut Suomen pyyntöä kutsua koolle Kansainliiton neuvosto ja Kansainliiton yleiskokous koolle. Chamberlainin mukaan ei, vaan että Suomi oli toiminut omasta aloitteestaan. Ellen Wilkinson tiedusteli, oliko hallitus lähettänyt mitään vastalausetta Berliiniin ja Moskovaan hallituksille Suomeen kohdistuneen alueloukkauksen vuoksi, mihin Chamberlain vastasi, että ei ollut.[1] Vyvyan Adamsin kysymykseen, aikoiko hallitus tukea Neuvostoliiton erottamista Kansainliitosta jätettiin vastaamatta.[2]

Talvisodan aikana alahuoneessa käytettiin 36 puheenvuoroa liittyen Suomeen.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]