Cetiosaurus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cetiosaurus
Piirros Cetiosauruksesta
Piirros Cetiosauruksesta
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Ylälahko: Dinosaurukset Dinosauria
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Alalahko: Sauropodomorpha
Osalahko: Sauropodit Sauropoda
Heimo: Cetiosauridae
Alaheimo: Cetiosaurinae
Suku: Cetiosaurus
Lajit
  • Cetiosaurus brevis
  • Cetiosaurus medius
  • Cetiosaurus oxoniensis
  • Cetiosaurus mogrebiensis
Katso myös

  Cetiosaurus Wikispeciesissä
  Cetiosaurus Commonsissa

Cetiosaurus (”valaslisko”) oli raskas, neljällä raajalla liikkunut sauropodi. Tämä puiden lehtiä ja saniaisia ravinnokseen syönyt hirmulisko oli 16 metriä pitkä ja painoi 11 tonnia. Cetiosauruksen pää oli todennäköisesti tylppä ja hampaat lusikkamaiset. Kaula ja häntä olivat lyhyemmät kuin myöhemmillä sauropodeilla. Sen selkäranka oli raskastekoinen verrattuna kehittyneempien sukulaistensa kevyempään ja osittain onttoon rankaan. Cetiosaurus eli 180-170 miljoonaa vuotta sitten keskijurakaudella. Sen fossiileja on löydetty Englannista ja Marokosta. Cetiosaurus luetaan heimoon Cetiosauridae, johon kuului varhaisia sauropodeja.

Keskijurakautisessa Englannissa eli Cetiosauruksen ohella muitakin sauropodeja. Myös teropodeja, harjaliskoja, kilpiliskoja ja ornitopodeja on löydetty samalta alueelta.

Ensimmäiset Cetiosauruksen jäännökset löydettiin vuonna 1809 Englannin Oxfordshiresta. Se oli ensimmäinen löydetty sauropodi ja samalla yksi ensimmäisistä nimetyistä dinosauruksista. Cetiosaurus sai ”valasliskoa” tarkoittavan nimensä siitä, koska ranskalainen vertailevan anatomian tutkija Georges Cuvier luuli sen luita aluksi valaan fossiileiksi, vaikka valaan fossiileja ei ole löydetty mesotsooisen maailmankauden kerrostumista. Kun vuonna 1841 Richard Owen nimesi Cetiosauruksen, hän epäili sen olevan krokotiilimainen vesieläin.

Myöhemmät löydöt kyseenalaistivat vanhat päätelmät. Vuonna 1848 geologian professori John Phillips löysi valtavan reisiluun, joka selvästi oli peräisin maaeläimeltä. Vasta vuonna 1869 löydettiin lähes kokonainen tukiranka samoista Oxfordshiren kerrostumista. Silloin Thomas Henry Huxley sai selville, että Cetiosaurus oli valtava nelijalkainen dinosaurus, jolla oli painoa jopa viiden norsun edestä.