Centralia (Pennsylvania)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Centralia
Näkymää Centraliaan.
Näkymää Centraliaan.
Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Pennsylvania
Piirikunta Columbia
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 0,62 km²
 – Josta vettä 0 km² 
Väkiluku (2020) 5
 – Väestötiheys 8 as./km²


Kivihiilipalon katkaisema valtatie Centraliassa.

Centralia on kunta (borough) Yhdysvaltojen koillisosassa, Pennsylvaniassa. Kunta on nykyään lähes autio, lukuun ottamatta viittä[1] asukasta, jotka ovat kieltäytyneet hylkäämästä kotikaupunkiaan. Vielä 1981 asukasluku oli yli tuhat.lähde?

Kunnan autioituminen sai alkunsa vuonna 1962, kun kaupungin alla sijaitsevassa kivihiilikaivoksessa syttyi tulipalo. Paloa yritettiin sammuttaa useita kertoja 1960- ja 1970-luvuilla, mutta kaivoksessa ollut antrasiitti paloi niin kuumasti, että vesi jolla tulta yritettiin sammuttaa, vain haihtui. Kivihiilipalo levisi koko kaupungin alle, ja myrkyllisiä palokaasuja alkoi 1970-luvulla purkautua maan pinnalle useista paikoista. Palojen pehmitettyä maata muun muassa Centralian päätie sortui paikoittain. Suurin osa lopuistakin asukkaista lähti kunnasta 1992, kun Pennsylvanian osavaltio osti suuren osan taloista ja purki ne. Centralian postinumerokin poistettiin käytöstä vuonna 2002. Kauhuelokuva Silent Hillin ohjaaja sai inspiraatiota elokuvan tekoon Centralian aavekaupungista.

Vuonna 2013 Pennsylvanian osavaltion viranomaiset ja Centralian asukkaat saivat sovittua, että jäljellä olevat asukkaat saavat asua kodeissaan elämänsä loppuun asti, jonka jälkeen osavaltio saa oikeudet koteihin.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Explore Census Data data.census.gov. Viitattu 11.11.2022.
  2. Alexandra Charitan: Centralia, Pennsylvania's least-populated town, has been sitting on top of a burning mine fire for 60 years Roadtrippers. 14.1.2020. Viitattu 11.11.2022. (englanniksi)
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Centralia (Pennsylvania).
Tämä Yhdysvaltoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.