Cecilia Payne-Gaposchkin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cecilia Payne-Gaposchkin

Cecilia Helena Payne-Gaposchkin (10. toukokuuta 19007. joulukuuta 1979) oli brittiläinen tähtitieteilijä, joka päätteli, että vety on tähtien (ja siten koko universumin) yleisin alkuaine. Hänen tutkimuksensa ovat olleet pohjana koko ydinreaktiotutkimukselle.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Payne-Gaposchkin opiskeli Cambridgen yliopistossa Englannissa, mutta siellä ei silloin vielä myönnetty tutkintoja naisille. Hän muutti Yhdysvaltoihin, jossa hän väitteli Harvardin yliopiston ensimmäiseksi tähtitieteen tohtoriksi. Vaikka hänen tulkintansa tähtien spektreistä olivat oikeita, hänen ohjaajansa Henry Norris Russell ei myöntänyt hänelle tutkintoa ennen kuin hän oli lisännyt kirjaansa jälkikirjoituksen, jossa todetaan päätelmien olevan ”selvästi epätosia”. Siihen aikaan oli nimittäin vallitseva käsitys, että rauta on tähtien pääasiallinen rakennusaine. Myöhemminkin Russell kollegoineen jarrutti hänen urakehitystään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Watson, Fred et al.: Astronomica, s. 217. Suomentanut Leena Tähtinen, Hannu Virtanen. Tandem Verlag, 2008. ISBN 978-3-8331-4372-4.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Cecilia Payne-Gaposchkin  –  Esimerkiksi koko nimi ja syntymä- ja kuolinajat ovat enkkupediasta.
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  • Merkinnän syy: Elämästä voisi kertoa enemmän.