Catherine Cookson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Catherine Cookson
Henkilötiedot
Syntynyt27. kesäkuuta 1906
Kuollut11. kesäkuuta 1998 (91 vuotta)
Kirjailija
SalanimiCatherine Marchant [1]
Aiheesta muualla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Dame Catherine Cookson (27. kesäkuuta 190611. kesäkuuta 1998) oli englantilainen kirjailija, joka julkaisi lähes sata romaania.[2] Hänestä tuli Yhdistyneen kuningaskunnan laajimmin luettu kirjailija ylittäen 100 miljoonan myydyn kirjan rajan. Cookson sai ideoita kirjoihinsa riistetystä nuoruudestaan Koillis-Englannissa.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cookson syntyi Catherine Ann McMullenina South Shieldsissä (sittemmin osa Durhamin kreivikuntaa) ja hänet tunnettiin nimellä Kate. Hän muutti East Jarrowiin, mistä tuli myöhemmin yhden hänen tunnetuimman kirjansa The Fifteen Streets tapahtumapaikka.

Cookson jätti koulun 13-vuotiaana ja toimittuaan hetken kotiapulaisena hän meni töihin pesulaan. Vuonna 1929 hän muutti etelään johtaakseen pesulaa Hastingsin työtalolla ja säästi kaikki ansaitsemansa rahat voidakseen ostaa viktoriaanisen talon.

Kesäkuussa vuonna 1940, ollessaan 34-vuotias, Cookson meni naimisiin Tom Cooksonin kanssa, Hastings Grammar School -koulun opettajan kanssa.

Kirjailijan ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cookson aloitti kirjoittamisen terapiana voittaakseen masennuksensa ja liittyi Hastings Writers -seuraan. Hänen ensimmäinen kirjansa Kate Hannigan julkaistiin vuonna 1950. Vaikkakin se luokiteltiin romanttiseksi kirjallisuudeksi, Cookson kertoi, ettei se vastannut stereotypiaa. Cooksonin mukaan hänen kirjansa olivat historiallisia kertomuksia ihmisistä ja asemista, jotka olivat hänelle tuttuja.

Cookson kirjoitti lähes sata kirjaa, joita myytiin yli 123 miljoonaa kappaletta ja käännettiin ainakin 20 kielelle. Hän kirjoitti myös salanimillä Catherine Marchant ja Katie McMullen, joista viimeinen polveutui hänen lapsuuden nimestään.

Kirjat televisiossa ja elokuvina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet Cooksonin kirjoista on siirretty radioon, näyttämölle ja televisioon. Hän saavutti kuitenkin suurimman maineensa mediassa televisiossa draamasarjoilla, jotka kestivät yli yhden vuosikymmenen ajan. Tyne Tees Television tuotti kahdeksantoista sovitusta, keräten säännöllisesti yli 10 miljoonaa katsojaa. Ensimmäinen sovitus oli The Fifteen Streets -kirjasta ja sitä tähdittivät Sean Bean ja Jane Horrocks, ja siitä tuli menestys. The Black Velvet Gown Janet McTeerin, Bob Peckin ja Geraldine Somervillen näyttelemänä voitti kansainvälinen Emmy -palkinnon parhaasta draamasta. Yksi hyvin suosittu tuotos oli The Gambling Man ja sitä tähditti Robson Green.

Hyväntekeväisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Cooksonista tuli multimiljonääri, hän oli tunnettu huolellisesta rahankäytöstään. Hän teki kuitenkin lahjoituksen tukien muun muassa lääketieteellisiä tutkimuksia hänelle tärkeillä osa-alueille.

Vanhuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Catherine ja Tom muuttivat takaisin koilliseen ja asettuivat ensin Jesmondiin, minkä jälkeen he muuttivat Corbridgeen ja myöhemmin läheiseen pikkukylään Langleyyn.

Elämäkerrat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Cliff Goodwin: To Be a Lady: Biography of Catherine Cookson (1994)
  • Piers Dudgeon: The Girl From Leam Lane: The Life and Writing of Catherine Cookson (1997)
  • Kathleen Jones Constable: Catherine Cookson (1999)
  • Piers Dudgeon: Kate's Daughter: The Real Catherine Cookson (2003)
  • Kathleen Jones Constable: Seeking Catherine Cookson's Da (2004)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Virginia Blain, Isobel Grundy ja Patricia Clements, The Feminist Companion to Literature in English, , s. 233View and modify data on Wikidata . Arvo on haettu Wikidatasta.
  2. Catherine Cookson Encyclopaedia Britannica. Viitattu 20.6.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.