Carmina Burana

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee runokokoelmaa. Carl Orffin musiikkiteoksesta on artikkeli Carmina Burana (Orff).
Sivu Carmina Buranan käsikirjoituksesta

Carmina Burana (lat. Beuernin lauluja) eli Burana Codex on yli tuhannen runon ja laulun käsikirjoituskokoelma 1200-luvulta. Teos on kirjoitettu enimmäkseen latinaksi. Nimen Carmina Burana kokoelmalle antoi Johann Andreas Schmeller vuonna 1847.

Alkuperä ja sisältö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaganttirunous oli kaduilla laulettua latinankielistä viihdettä, jota syntyi keskiajalla kiertelevien ylioppilaiden tarpeisiin. Laulajat olivat rääväsuisia pilkkaajia. Runoja on säilynyt hyvin vähän: tunnetuimmat kokoelmat ovat Cambridge Songs (Carmina Cantabrigiensia) ja Carmina Burana. Carmina Burana säilyi sattumalta Benediktbeuernin luostarissa Baijerissa, josta se löydettiin 1800-luvulla.[1]

Runojen tapahtumapaikkana on Provence ja niiden keskeiset nimet ovat antiikin jumalat Bacchus, Venus ja Fortuna. Runot kertovat riehakkaista kapakkailloista, rakastelun ihanuudesta ja seksuaalisuudesta. Niissä on myös yhteiskuntakritiikkiä ja esimerkiksi munkkien pilkkaamista. Voidaan kysyä, kuvaavatko ne aikansa todellisuutta. Esimerkiksi avioliiton ulkopuoliset suhteet ja näyttävien kumppanien tavoittelu ovat varmaankin keskeisempiä kuin todellisuudessa. Trubaduurit muuttivat kuitenkin rakkauden käsitettä romanttisemmaksi. Tavoitellusta naisesta tuli keskipiste, ja häntä tavoittelevat miehet riutuvat rakkaudessaan. Runot kuvaavat myös köyhyyttä ja elämän epävakaisuutta. Yhteiskuntakritiikki ilmenee erityisesti niin sanotussa Hopeamarkkojen evankeliumissa, jossa paavin kuuriaa pilkataan ahneudesta.[1]

Teos voidaan jakaa seuraaviin osiin:

  • Carmina ecclesiastica (uskonnollisia lauluja)
  • Carmina moralia et satirica (moraalisia/satiirisia lauluja)
  • Carmina amatoria (rakkauslauluja)
  • Carmina potoria (juomalauluja)
  • Ludi (uskonnollisia näytelmiä)
  • Supplementum (aiempien laulujen versiointia)

Saksalainen säveltäjä Carl Orff sävelsi kokoelman tekstien pohjalta vuosina 1935–1936 kantaatin Carmina Burana, josta tunnetaan varsinkin sen aloituksena ja lopetuksena toistuva kuoroversio runosta ”O Fortuna”.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Lehtonen, Tuomas M. S.: Fortuna, money, and the sublunar world: Twelfth-century ethical poetics and the satirical poetry of the Carmina Burana. Diss. Bibliotheca historica, 9. Helsinki: Finnish Historical Society, 1995. ISSN 1238-3503. ISBN 951-710-027-2.
  • Lehtonen, Tuomas M. S.: Hopeamarkkojen evankeliumi. WSOY, 2000. ISBN 951-0-25075-9.
  1. a b Matilainen, Pekka: Muutoksen tekijät : Renessanssin synty ja perintö, s. 48–53. Atena Kustannus, 2016. ISBN 978-952-300-238-8.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.