Carl Emil Schorske

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Carl Emil Schorske (s. 15. maaliskuuta 1915) on yhdysvaltalainen kulttuurihistorioitsija ja Princetonin yliopiston emeritusprofessori. Hänelle myönnettiin vuonna 1981 Yleisen tietokirjallisuuden Pulitzer-palkinto kirjasta Fin-de-Siècle Vienna: Politics and Culture (1980). Hänet palkittiin myös MacArthur Fellowshipilla sen ensimmäisenä vuonna (1981).

Schorske syntyi New Yorkissa ja valmistui Columbia Collegesta (B.A.) ja Harvardista (Ph.D.). Hän palveli toisen maailmansodan aikana Office of Strategic Servicesissa. Hän julkaisi ensimmäisen kirjansa (German Social Democracy) vuonna 1955. Teos kuvaa Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen skismaa sen oikeisto- ja vasemmistosiipien välillä vuosina 19051917.

Schorske opetti Wesleyan Universityssä, Kalifornian yliopistolla Berkeleyssä ja historian Dayton-Stockton-professorina Princetonin yliopistossa, josta hän jäi eläkkeelle 1980-luvun alussa. Time-lehti nimesi hänet yhdeksi maan kymmenestä tärkeimmästä akateemisesta johtajasta. Hän on Itävallan tiedeakatemian kirjeenvaihtajajäsen. Hänestä tehtiin vuonna 2011 Wienin kunniakansalainen[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Carl Emil Schorske