Carl Cederström

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Carl Cederström
Carl Cederström, 1911

Carl Cederström (5. maaliskuuta 1867 Tukholma Ruotsi29. kesäkuuta 1918) oli vapaaherra, agronomi ja ruotsalainen lentopioneeri, jota sanottiin lentoparoniksi.

Cederström aikoi näyttelijäksi, mutta hänen isänsä lähetti hänet sen sijaan Alnarpin maatalouskouluun, josta hän valmistui agronomiksi 1890. Valmistuttuaan hän lähti Yhdysvaltoihin, jossa hän hankki elantonsa lammaskauppiaana ja varieteelaulajana. 1890-luvun lopussa hän palasi Ruotsiin ja ryhtyi vuokraviljelijäksi Ingaröön Brunnsin kartanoon, joka kuului hänen isänsä sääntöperintöomaisuuteen. Lopulta hän kyllästyi maanviljelyyn ja perusti 1907 Ruotsin ensimmäisen autoalan yrityksen, Bilbolaget i Stockholm, joka tarjosi vuokrattavaksi sen ajan todellisia luksusautoja.

Tuolloin hän kiinnostui lentämisestä, matkusti Pariisiin keväällä 1910 saadakseen lentäjänkoulutuksen, ja niin hänestä tuli Ruotsin ensimmäinen lentäjä. Palattuaan Ruotsiin hän lensi 24. elokuuta 1910 Öresundin yli, ja 19. toukokuuta 1911 tehtiin lento Ladugårdsgärdetissä Tukholmassa suuren yleisön edessä. Vuonna 1911 hän perusti Skandinaviska Aviatik AB:n ja perusti Malmslättiin lentokoulun "jolla oli kaksi lentokonetta, auto ja mekaanikko, kaikki ranskalaista alkuperää". Loppuvuodesta 1916 hän muodosti Nordiska Aviatik AB:n. Hän ryhtyi itse toimitusjohtajaksi, ja yhdessä työnjohtaja P. Wadenstiernan ja 30-henkisen työntekijäjoukon kanssa rakennettiin lentokone valtion laskuun.

5. maaliskuuta 1917 Carl Cederström täytti 50 vuotta. Hän suunnitteli tarkoin syntymäpäivänsä, ja lehdet kirjoittivat tapahtumasta runsaasti. Henkilökohtaisen onnittelun kävivät esittämässä muun muassa hänen ystävänsä Albert Engström, Bruno Liljefors ja Anders Zorn, jokainen toi oman maalauksensa. Näiden ystäviensä kanssa hän kuului Bullerölagetiin, joka oli muodostettu Bullerön saaristoon, jonka Bruno Liljefors oli ostanut 1908. Cederström oli itseoikeutettu keskushahmo ja jätti harvoin väliin keväistä merilintumetsästystä.

Cederström oli vuosina 1900–1906 naimisissa kirjailija Marika Stiernstedtin kanssa, ja he saivat tyttären Lena Cederströmin. 1909 hän avioitui taidemaalari Minna Poppiuksen (1883–1984) kanssa, ja he saivat tyttären Ulla-Metta Cecilia (Mascha) Cederströmin.

Cederström kuoli 29. kesäkuuta 1918 Ahvenanmerellä, jossa hän oli pilotti C. G. Krokstedtin kanssa siirtolennolla Furusundista Suomeen. Hänet on haudattu Ingarön hautausmaalle toisen vaimonsa Minna Cederströmin viereen.

Lentoparoni Carl Cederströmin hauta Ingarön kirkon hautausmaalla Värmdössä Suur-Tukholmassa.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hasse Zetterström, Carl Cederström – en minnesbok, 1919, Albert Bonniers förlag
  • Kåa Wennberg, Flygbaronen Carl Cederström, 1999