Carl Butler

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Carl Butler (16. helmikuuta 192919. syyskuuta 2010)[1] oli ruotsalainen kokki ja ravintoloitsija, joka tunnetaan erityisesti vuonna 1974 ilmestyneestä uudenlaisesta keittokirjastaan Carl Butlers Kokbok (suom. Carl Butlerin keittokirja, Gummerus 1975). Siinä hän esitteli helppotekoisia Välimeren maiden ruokia apunaan kirjoittaja Lars Falk, valokuvaaja Jan Åke Bengtsson ja muita mainosalan ammattilaisia. Kirjan suoraan ylhäältä päin kuvatuista ruokakuvista ja modernin selkeästä taitosta tuli usein jäljitelty tyyli. Kirjan sanotaan myös rohkaisseen miehiä ensi kertaa ruoanlaiton pariin.

Norrköpingissä varttunut Carl Butler opiskeli Hasselbackenin ravintolakoulussa Tukholmassa ja oli jonkin aikaa Tore Wretmanin apulaisena Riche-ravintolassa. Hän työskenteli 14 vuoden ajan SAS-lentoyhtiössä[2]. Vuonna 1968 Butler ja tekstiilitaiteilija Inez Svensson avasivat Tukholman Vasastaniin yhdistetyn keittiötarvikemyymälän ja kortteliravintolan nimeltä Svensson & Butler. Siellä oli Ruotsin ensimmäinen avokeittiö, jossa asiakkaat näkivät kun ruokaa valmistetaan.

Esikoiskirjan menestys johti moniin muihinkin keittokirjoihin, joista on suomennettu puolen tusinaa. Butler toimi pitkään myös Svenska Dagbladetin ruokatoimituksessa.

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1975: Carl Butlerin keittokirja
  • 1980: Hyvää ja herkullista Carl Butlerin tapaan, 89 ruokaohjetta Carl Butlerin kerhosta
  • 1985: Butlerin kanssa keittiössä. Carl Butlerin parhaat alkupala- ja pitoruokaohjeet
  • 1991: Carl Butlerin uusi keittokirja
  • 1998: Kanaa Butlerin tapaan, Carl Butlerin parhaat kanaohjeet
  • 2001: Butlerin lammas, Carl Butlerin parhaat lammasohjeet

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eriksson, Ingrid: Carl Butler lärde männen laga mat Svenska Dagbladet. 20.9.2010. Viitattu 9.10.2017. (vaatii tilauksen)
  2. Falk, Lars ym.: Carl Butlerin keittokirja. Kirjan takakansiteksti. Suomentanut Kati Appelqvist. Gummerus, 1975. ISBN 951-20-1087-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Carl Butler