Canelonesin viinialueet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Canelonesin viinialueisiin kuuluu suurin osa Uruguayn viinitarhoista. Laajimmat viinitarhat sijaitsevat departementin lounaisosassa Juanicon ja Progreson kaupungeissa. Tätä tiheästi viljeltyä aluetta voidaan kutsua Uruguayn viinikeskukseksi. Tannat-köynnöksien istuttaminen on koko maailman osalta keskittynyt näille alueille.

Rypälelajikkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viinejä valmistetaan alueella muistakin rypäleistä kuin Tannatista. Valkoisia lajikkeita ovat Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc ja Chardonnay, ja punaisista lajikkeista yleisimpiä ovat Shyrah, Cabernet Franc ja Merlot. Lisäksi viljellään paria italialaista rypälettä Nebbioloa and Marzeminoa.

Maaperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maisema, jossa useimmat Canelones viinitarhat sijaitsevat, on tasaista ja melko alavaa - kaukana yleisestä Etelä-Amerikan viininviljelyseuduista, jotka ovat tyypillisesti täynnä kaktuksia ja karut Andit taustalla. Korkeuserot Progreson ja Canelonesin kaupunkien välillä on vain 30 metriä. Tältä osin on alue lähempänä Libournen aluetta Ranskassa kuin Lujan de Cuyoa Argentiinassa. Koilliseen mentäessä löytyy hiukan vaihtelevampaa maastoa Cuchilla Granden kukkuloilla, mutta sitä ei ole vielä kuitenkaan otettu viininviljelyn käyttöön.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Canelones on myös ilmastoltaan maltillinen niin kuin topografisesti. Vaikka alue sijaitsee 33. ja 34. leveyspiirien välissä, on ilmasto alueella lempeä. Vuosittaiset lämpötilan vaihtelut ovat vähäisiä, joten alueella on suhteellisen pitkä kasvukausi. Canelonesin viininviljelijät eivät ujostele huomauttaa yhtäläisyyksistä Canelonesin ja Bordeaux'n alueilla ilmaston suhteen; väitteen takana ovat meteorologiset tutkimukset.

Ala-alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juanico[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juanico on kehittymässä olevan Uruguayn teollisuuden sydänmaita ja sijaitsee vain 16 km:n päässä pääkaupungista Montevideosta.[1]

Juanicon alue on alavaa, 30-60 metriä merenpinnan yläpuolella ja erittäin tasaista. Vähäisen maankorkeuden vaihtelun vuoksi maaston vaikutus viineihin on vähäistä. Juanicoa ympäröivissä viinitarhoissa on istutettu runsaasti Tannat-rypälettä, enemmän kuin missään muualla. Rypäleelle ihanteellisessa maastossa se tuottaa runsaita, tanniinisia punaviinejä.

Alueella ei kasvateta pelkästään Tannatia vaan myös muita tunnettuja rypäleitä: valkoisista Chenin Blanc, Chardonnay, Sauvignon Blanc ja Pinot Blanc sekä punaisista Syrah, Cabernet Franc ja Merlot.

Progreso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]