Camille Le Tellier de Louvois

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Abbé Camille Le Tellier de Louvois

Camille Le Tellier de Louvois (11. huhtikuuta 1675 Pariisi5. marraskuuta 1706 Pariisi) oli ranskalainen kirkonmies. Hän oli useiden eri akatemioiden jäsen ja myös Ranskan akatemian jäsen kuningas Ludvig XV hallitusaikana.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Camille Le Tellier de Louvois kuului merkittävään Ranskan kuninkaita palvelleeseen virkamiesaateliseen sukuun. Hänen isänsä oli François Michel Louvois, jonka neljäs poika kaikkiaan kuudesta lapsesta hän oli. Isoisä puolestaan oli Michel Le Tellier, mutta myös suuren perheen muut jäsenet ja heidän aviomiehensä olivat lähes kaikki kuningasta palvelleita virkamiehiä.

Le Tellier de Louvois väitteli Sorbonnen yliopistossa tohtoriksi 25-vuotiaana. Tämän jälkeen hän palveli intendenttinä kuninkaallisessa Cabinet des médaillessa, jonka tehtävänä oli säilyttää käsikirjoituksia, koruja ja rahoja. Täältä hän siirtyi konservaattorin virkaan Kuninkaalliseen kirjastoon.

Hän toimi myös Reimsin arkkipiispa-herttuan sijaispappina. Hän oli vuodesta 1699 lähtien Académie royale des sciences'n ja vuodesta 1705 Académie royale des inscriptions et médailles'n jäsen. Vuonna 1706 hänet valittiin Ranskan Akatemian jäseneksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Abbé J. Gillet; Camille Le Tellier de Louvois, Librairie Hachette, Paris, 1884.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kardinaal de Richelieu.jpg Edeltäjä:
Jean Testu de Mauroy
Ranskan akatemian jäsen
Tuoli 4
1706–1718
Seuraaja:
Jean-Baptiste Massillon