Jean-Baptiste Massillon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jean-Baptiste Massillon

Jean-Baptiste Massillon (24. kesäkuuta 1663 Hyères Ranska28. syyskuuta 1742 Beauregard-l'Évêque) oli ranskalainen kirkonmies ja Clermont-Ferrand'n piispa. Hän oli myös Ranskan akatemian jäsen.

Massillon oli opettaja, tunnettu ja arvostettu saarnaaja sekä Clermontin piispa. Vuonna 1700 hän saarnasi adventtina Versailles’n palatsissa kuningas Ludvig XIV:lle. Hänen saarnansa ilmestyivät koottuina teoksena vasta hänen kuolemansa jälkeen. Hän piti myös ylistyspuheita sekä ruumissaarnoja, joista ehkä kaikkein tunnetuimman hän piti kuolleelle kuningas Ludvig XIV:lle. Hän aloitti saarnan tunnetuilla sanoilla: ”Dieu seul est grand, mes frères”[1].

Hänet valittiin Ranskan akatemian jäseneksi vuonna 1718. Jäseneksi ottamisen seremoniat järjestettiin 23. helmikuuta 1719, ja vastaanottopuheen piti abbé de Fleury. Hän ei kuitenkaan osallistunut muihin akatemian istuntoihin kuin vastaanottoseremonioihin, sillä hän piti tärkeämpänä työtä omassa hiippakunnassaan.

Hän vetäytyi hiippakuntaansa lopullisesti vuonna 1721 ja tuli sieltä Pariisiin vain kerran, kun hänen piti sijaishallitsijan äidin, Orléansin leskiherttuattaren ruumissaarnan Saint-Denisin basilikassa.

  1. ”Jumala yksin on suuri, veljeni”.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Edeltäjä:
Camille Le Tellier de Louvois
Ranskan akatemian jäsen
Tuoli 4
1718–1742
Seuraaja:
Louis-Jules Mancini-Mazarini