Calais’n viidakko

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Telttoja Calais’n viidakossa. Kuva vuodelta 2015.

Calais’n viidakko on ranskalaisen Calais’n kaupungin liepeillä sijaitseva siirtolaisten leiri. Se on hökkelikylä, jossa on tuhansia asukkaita.

Calais’n viidakko on ollut olemassa vuodesta 1999 lähtien. Siirtolaisilla on leirissä baareja, kauppoja ja parturikampaamoja. Leirin asukkaat yrittävät päästä Britanniaan. Joka yö satoja leirin asukkaita yrittää päästä aitojen läpi ja rekan kyytiin, junan katolle tai lauttaan. Euroopan pakolaiskriisin myötä rajavalvonta on kiristynyt ja Britanniaan on hyvin vaikea päästä, joten siirtolaiset jäävät jumiin Calais’n viidakkoon. Leirille tulevat ihmiset eivät usein tiedä, että Britanniaan jatkaminen on vaikeaa. Siirtolaiset haluavat Britanniaan, koska monella on siellä sukulaisia ja ystäviä ja myös koska he uskovat, että Britanniassa on paremmat mahdollisuudet saada työpaikka kuin Ranskassa.[1]

Suurin osa Calais’n viidakon asukkaista on Afrikasta ja Lähi-idästä tulleita nuoria miehiä.[1] Leirissä asuu noin 4 000 asukasta, pääosin lauta- ja pressuhökkeleissä.[2] Leirin asukkaat tulevat toimeen lähinnä lahjoitusten avulla. Lapsiperheille on lahjoitettu asuntovaunuja.[1] Brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö Human Relief Foundation on tukenut leiriä, mutta loppuvuodesta 2015 se totesi, että suurin osa leirin asukkaista on elintasopakolaisia, minkä vuoksi järjestö harkitsee lahjoitusten lopettamista.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Huusko, Jukka: Vankina Calais’n viidakossa. Helsingin Sanomat, 9.1.2016, s. B2–3.
  2. Calais’n viidakko Ranskassa on pakolaisten viimeinen etappi – ”Monet liikkuvat huhujen perässä” 9.1.2016. Helsingin Sanomat. Viitattu 9.1.2016.
  3. Brooke, Chris & Allen, Peter: UK charity considers cutting off aid for the ‘Jungle’ at Calais after visiting the camp and deciding most migrants had no real reason to leave their home country 6.10.2015. The Daily Mail. Viitattu 9.1.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]