CGS Bradbury

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
CGS Bradbury
CCGS Bradbury.JPG
Tyyppi jäänmurtaja, huoltoalus
Lippuvaltio Kanada
Omistaja Marine Museum of Manitoba
Aiemmat omistajat 1915–1935 Kanadan rannikkovartiosto
1935–1952 käyttämättömänä
1952–1973 Kanadan rannikkovartiosto
Status museolaivana kuivalla maalla

CGS Bradbury on kanadalainen vuonna 1915 vesille laskettu rannikkovartioston alus (CGS on lyhenne sanoista Coast Guard Ship). Alus rakennettiin Sorelissa, Québecissä ja kuljetettiin valmiiksi mitoitettuina osina Selkirkiin, Manitobaan, jossa se koottiin ja laskettiin vesille. Alus toimi uransa aikana Redjoella ja Winnipegjärvellä hallituksen edunvalvontatehtävissä, suorittaen kalastuksenvalvontaa, merimerkkien, loistojen ja majakoiden huoltotehtäviä sekä toimi jäänmurtajana vuosina 1915–1935 sekä 1952–1973.

Bradbury nousi laajempaan tietoisuuteen vuonna 1917, kun se mursi tiensä puolen jalan vahvuisen jään lävitse halki Winnipegjärven viedäkseen lääkäreitä ja lääkkeitä flunssaepidemian kourissa olevaan kylään. Bradbury suoritti aktiiviuransa aikana myös useita muita pelastustehtäviä.

Alus lojui käyttämättömänä vuodesta 1935 aina vuoteen 1952, jolloin siihen asennettiin uusi dieselkoneisto ja se otettiin takaisin rannikkovartioston käyttöön. Aiempien velvollisuuksiensa lisäksi Bradbury osallistui myös ruoppaustehtäviin ruoppaajan saattoaluksena.

Nykyisin alus on näytteillä kuivalla maalla Marine Museum of Manitobassa Selkirkissä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta CGS Bradbury.