CFAO

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
CFAO:n entinen kauppa-asema Gambiassa.
Yhtiön konttori Lagosissa.

CFAO (nykyään lyhenne sanoista Corporation For Africa & Overseas, aikaisemmin Compagnie française de l’Afrique occidentale) on etupäässä Afrikassa toimiva ranskalainen monialayritys. Se myy autoja ja lääkkeitä, omistaa kauppakeskuksia ja valintamyymälöitä, tuottaa kulutustavaroita ja toimii tietotekniikka- ja energia-alalla.

Marseillelainen kauppias Charles-Auguste Verminck perusti vuonna 1852 Compagnie du Sénégal et de la côte d’Afrique -yhtiön, josta tuli Compagnie française de l’Afrique occidentale vuonna 1887[1]. Ranskan Länsi-Afrikassa ja muissa siirtomaissa toimineen yhtiön kauppatavaroita olivat maapähkinä, kaakao, saippua, kasviöljyt, kautsu, kahvi, vuodat, tupakka ja alkoholi[2]. CFAO:n ranskalaiset ja libanonilaiset edustajat ajoivat afrikkalaiset kauppiaat pois markkinoilta ja sitoivat maanviljelijät yhtiöön ennakkomaksuilla ja lainoilla. Yhtiön paikalliset investoinnit olivat hyvin vähäisiä.[3]

Toisen maailmansodan jälkeen CFAO laajensi autojen ja muovituotteiden kauppaa ja perusti valintamyymälöitä Afrikkaan ja Ranskaan[2]. Siirtomaiden itsenäistyttyä se menetti asemiaan Afrikassa[3]. Vuonna 1990 CFAO:sta tuli osa Pinault-ryhmää ja vuodesta 2012 sen omistaa Toyota-ryhmään kuuluva Toyota Tsusho[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Compagnie Française de l’Afrique Occidentale Tourisme Marseille. Viitattu 24.7.2020.
  2. a b c Historique de groupe CFAO. Viitattu 24.7.2020.
  3. a b Clark, A. Francis & Phillips, Lucie Colvin: Historical Dictionary of Senegal, s. 93–94. Metuchen & London: Scarecrow Press, 1994. ISBN 0-8108-2747-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]