C. W. Ceram

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

C. W. Ceram (oik. Kurt Wilhelm Marek; 20. tammikuuta 1915 Berliini, Saksa12. huhtikuuta 1972 Hampuri) oli saksalainen toimittaja ja kirjailija, joka on kirjoittanut suosittuja arkeologiaa käsitteleviä teoksia. Hän otti toisen maailmansodan jälkeen salanimen saadakseen etäisyyttä sodanaikaiseen työhönsä Saksan propagandan palveluksessa. Hänen nimeään kantaa tietokirjapalkinto Ceram-Preis, jonka myöntää Rheinisches Landesmuseum Bonn.

Hänen sota-aikaisia teoksiaan ovat Wir hielten Narvik (1941) ja Rote Spiegel – überall am Feind. Von den Kanonieren des Reichsmarschalls (1943).

Ceramin tunnetuin teos Muinaisaarteita etsimässä (Götter, Gräber und Gelehrte) ilmestyi 1949, ja siinä hän kertoo arkeologian kehityksestä. Se on ilmestynyt lähes 30 kielellä yli viitenä miljoonana kappaleena, ja se on yhä saatavana.

Kurt Marek vastasi anonyymin kirjoittajan teoksen Nainen Berliinissä alkuperäisestä julkaisusta Yhdysvalloissa 1954, ja monissa laitoksissa on edelleen hänen saatesanansa.

Ceramin poika Max Marek on taidemaalari.

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ensimmäinen amerikkalainen: intiaanien arvoitus, alkuteos: Der erste Amerikaner, suom. Raija Mattila. Kirjayhtymä, 1973
  • Muinaisaarteita etsimässä: arkeologian romaani, alkuteos: Götter, Gräber und Gelehrte, suom. Lauri Hirvensalo. WSOY, 1951