Câmara de Lobos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Câmara de Lobos
Câmara de Lobosin satama
Câmara de Lobosin satama
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna
Location CML.svg

Koordinaatit: 32°38′50″N, 16°58′30″W

Valtio Portugali
Autonominen alue Madeira
Perustettu 1835
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 52,1[1] km²
Väkiluku (2015) 34 246[1]
 – Väestötiheys 657,3[1] as./km²

Cabo Girão, yksi Euroopan korkeimmista jyrkänteistä.

Câmara de Lobos on kaupunki Portugalille kuuluvalla Madeiran saarella. Se sijaitsee noin seitsemän kilometriä saaren pääkaupungista Funchalista länteen. Kaupungissa on 34 246 asukasta (vuonna 2015) ja sen pinta-ala on 52,1 neliökilometriä.[1]

Kaupungin asukastiheys on toiseksi suurin Madeiralla, myös asukasluvultaan se on toiseksi suurin saaren pääkaupungin Funchalin jälkeen. Kaupungin nimi merkitsee kirjaimellisesti susien kunta, nimi muodostuu kunnan sijaintipaikkaa kuvailevasta Câmara-sanasta ja jälkimmäinen sana viittaa suden sijasta kuitenkin munkkihylkeeseen, portugaliksi lobos-marinhos (suom. merisusi). Susia Madeiralla ei ole koskaan ollut. Hylkeet ovat myös aiheena kaupungin vaakunassa. Kunta on perustettu 25. toukokuuta 1835.lähde?

Pääelinkeinot ovat maatalous ja kalastus. Alueella viljellään etenkin viiniä. Kaupungin länsiosassa sijaitseva yksi Euroopan korkeimmista kalliojyrkänteistä, Cabo Girão (580 metriä), on huomattava matkailunähtävyys. Kaupungin yhdistää naapureihinsa tiheä, lyhyin vuorovälein liikennöity linja-autoverkosto. Madeiran etelärannikkoa myötäilevä moottoritie ohittaa kaupungin osittain tunnelissa. Asutus ulottuu vuoren rinteille lähes 800 metrin korkeudelle. Lähellä Cabo Girãota on jyrkänteen yläreunalta alas kapealle rantakaistaleelle johtava köysirata, joka on ainoa kiinteä yhteys rannalla sijaiseville viljelyspalstoille.lähde?

Kaupungin nykyinen keskusta sijaitsee paikassa, jossa portugalilaisen tutkimusmatkailija João Gonçalves Zarco uskotaan nousseen maihin vuonna 1419. Tätä pidetään Madeiran löytämisen ajankohtana. Noustessaan maihin Zarcon miehet löysivät amfiteatterin muotoisen lahdelman joka tarjosi laivoille suojaa Atlantin myrskyiltä. Paikalla oli myös suuri munkkihyljeyhdyskunta, jonka mukaan kaupunki on siis nimetty.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Portugal: Administrative Division Citypopulation.de. Viitattu 5.11.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]