Bunyavirukset

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bunyavirukset (Bunyaviridae) ovat vaipallisia yksisäikeisiä 100–120 nm:n läpimittaisia RNA-viruksia, jotka ovat saaneet nimensä Ugandassa sijaitsevan Bunyamweran kaupungin mukaan. Suomessa yleisin bunyavirus on Inkoo-virus, ja se on eristetty hyttysestä.

Bunyavirade-ryhmään kuuluvista phleboviruksista tärkeä taudinaiheuttajan Rift Valley Fever -virus, kuvassa kudoksessa.

Bunyavirus heimoon kuuluu useita eri virusryhmiä mm. hantavirus, joka ainoana virusryhmässä ei leviä niveljalkaisten avulla, toisin kuin muut ryhmään kuuluvat virukset, joita tavataan ympäri maailmaa.

Viruksen isäntäeläiminä pidetään suurnisäkkäitä ja se leviää hyttysten välityksellä.

Suomessa ja varsinkin Lapissa, missä on paljon hyönteisiä, väestön vastustuskyky on 70 % ja ylikin, etelämpänä vastustuskyky on 20 %. Suomessa esiintyvä Inkoo-virus aiheuttaa aivotulehdusta, enkefaliittia, mutta tätä tavataan kuitenkin harvoin. Yleensä oireet ovat lieviä tai piileviä, subkliinisia. Toisessa ääripäässä Inkoo-virus saattaa aiheuttaa lyhyen, mutta rajun aivotulehduksen. Tällaista muotoa on tavattu lähinnä lapsilla ja nuorilla. Koska virusta levittää hyttynen, tartuntoja ei tapaa yleensä muulloin kuin kesäaikaan.

Bunyavirukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Inkoo (Kalifornian enkef. ryhmä) Esiintymisalue Fennoskandia, entinen NL. Levittäjä Hyttynen

Uukuniemi Esiintymisalue Fennoskandia, Itä-Eurooppa Levittäjä Puutiainen

Krimin-Kongon verenvuotokuume Esiintymisalue Afrikka, Aasia, Itä-Eurooppa Levittäjä Puutiainen, ja leviää myös suoraan eläimestä tai potilaasta

Rift Valley Fever Esiintymisalue Afrikka Levittäjä Hyttynen

Hietasääskikuume Esiintymisalue Välimeren maat Levittäjä Hietasääski

Bunyavirus on arbovirus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bunyavirukset kuuluvat arbovirus-ryhmään. Ennen virukset ryhmiteltiin leviämistavan tai virusinfektion oireiden mukaan. Arbovirus, (arbo=arthropod-borne=niveljalkaisten levittämä). Muita tärkeitä arboviruksia:

Virusheimot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]