Bukarestin rauha (1913)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bukarestin rauhanneuvotteluiden osanottajia: Eleftherios Venizelos, Titu Maiorescu, Nikola Pašić (istumassa keskellä), Dimităr Tontšev, Constantin Dissescu, Nikolaos Politis, Alexandru Marghiloman, Danilo Kalafatović, Constantin Coandă, Constantin Cristescu, Take Ionescu, Miroslav Spalajkovic ja "T. Vukotich" (Janko Vukotić?).

Bukarestin rauhansopimus oli 10. elokuuta 1913 allekirjoitettu rauhansopimus, joka päätti toisen Balkanin sodan.[1] Sodassa Bulgaria oli sotinut yksinään Serbiaa, Romaniaa ja Kreikkaa vastaan, jotka olivat olleet sen liittolaisia aiemmin käydyssä ensimmäisessä Balkanin sodassa Osmanien valtakuntaa vastaan. Bulgaria ei ollut hyväksynyt turkkilaisilta vallattujen alueiden jakoa ensimmäisen sodan jälkeen, mutta kärsi tappion toisessa sodassa. Bukarestin rauhassa Makedonian pohjois- ja keskiosat annettiin Serbialle ja eteläosat Kreikalle sekä eteläinen Dobrudzha Romanialle. Bulgaria sai pitää pienen osan Makedoniasta sekä pätkän Egeanmeren rannikkoa, mukaan lukien Alexandroúpolin satamakaupungin.

Myös Osmanien valtakunta osallistui toiseen Balkanin sotaan, mutta sen kanssa Bulgaria solmi erillisen Konstantinopolin rauhansopimuksen 29. syyskuuta 1913.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Laati, Iisakki: Mitä Missä Milloin 1951, s. 74. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 1950.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]