Buckfast

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Buckfast-kannan mehiläisiä hunajakennolla.

Buckfast on jalostettu tarhamehiläisrotu, jonka loi Lounais-Englannissa Buckfastin luostarin munkki Veli Adam (Adam Kehrle) mottonsa mukaan: mahdollisimman paljon hunajaa mahdollisimman vähällä työllä.

Buckfast-kannan luominen alkoi 1920-luvulla, kun Englantia koetelleiden mehiläiskuolemien seurauksena luostarin mehiläispesistä jäi henkiin vain italialaisen ja pohjoismaisen mehiläisen risteytykset. Tämän seurauksena veli Adam alkoi perehtyä genetiikkaan ja jalostukseen.

Veli Adamin innoittajana olivat F.W.L Sladenin kokeet mustan pohjoismaisen ja italialaisen mehiläisen risteyttämiseksi vuosina 1900–1913 ja noihin aikoihin Samuel Simminsin ympäri Eurooppaa myymät risteytysemot (mahdollisesti cyprian ja carnican risteytys).

Professori Armbrusterin kirja "Bienenzuchtkunde" oli erittäin tärkeä tietolähde veli Adamin jalostyön ensimetreillä. Adam perusti luostarin läheiselle Dartmoorin nummelle paritustarhan, jossa Buckfast-mehiläiseen risteytettiin useita muita mehiläisrotuja. Risteytyksien tarkoituksena on ollut parantaa kannan ominaisuuksia.

Risteytettyjä rotuja ovat esimerkiksi Ranskan kotoperäinen musta mehiläinen (Apis mellifera mellifera), Anatolian mehiläinen Turkista (Apis mellifera anatoliaca) ja krainilaisen mehiläisen lähisukulainen Cecropian mehiläinen Kreikasta (Apis mellifera cecropia). Kunkin rodun liittämistä edelsi laajamittainen noin kymmenen vuotta kestänyt testaus- ja valintaohjelma.

Suurin osa risteytyskokeiluista ei koskaan johtanut kyseisen kannan liittämiseen Buckfast-mehiläisen peruskantaan. Näin kävi esimerkiksi suomalaisen Kalle Kankaanpään Teiskosta 1970-luvun alussa lähettämälle pohjoismaiselle mehiläiselle, jota Adam yritti tuloksetta risteyttää 12 vuoden ajan. Risteytyksen tarkoituksena oli parantaa Buckfastin talvehtimisominaisuuksia, mutta risteytysjälkeläisissä ilmenneen vihaisuuden takia Adam luopui hankkeesta.

Buckfast on Suomen kolmanneksi yleisin mehiläisrotu italialaisen ja krainilaisen mehiläisen jälkeen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.