Britten-Norman

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Britten-Norman (virallinen nimi Britten-Norman Group, josta lyhenne BNG) on brittiläinen lentokonetehdas, jonka omistavat eräät Zawawi-suvun jäsenet (Omanin sulttaanikunnasta). Se oli 2000-luvun alussa toinen kahdesta pienestä ”itsenäisestä” englantilaisesta lentokonetehtaasta, toinen oli Slingsby Aviation.

Päätuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Britten-Norman on myynyt yli 1 250 lentokonetta. Sen ainoa tehdas on Bembridgessä Wightsaarella. Osa koneista on koottu Romaniassa. Tunnetuimmat koneet ovat Britten-Norman Islander, jonka sotilasversio on Britten-Norman Defender, ja kolmimoottorinen Britten-Norman Trislander, joilla kaikilla on ollut kyky nousta lyhyiltä kentiltä (STOL). Niitä on käytetty muun muassa saarten väliseen liikenteeseen Britteinsaarilla. Koneita on käytetty kalastuksen valvontaan ja poliisitehtäviin. Islander on Britannian maavoimien ainoa kiinteäsiipinen ilma-alus.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Britten ja Desmond Norman kehittivät kasvintorjunta-aineiden levityslaitteita 1960-luvun alussa. Muutettuaan Wightsaarelle he alkoivat suunnitella lentokoneita. Heillä oli molemmilla De Havillandin antama koulutus lentokoneiden suunnitteluun. He tuottivat menestyneen BN-2 Islander -koneen lisäksi epäonnistuneet BN-1 Finibee ja BN-3 Nymph -koneet.

1960-luvulla he myös kehittivät pintaliitäjää (hovercraft) tytäryrityksessä nimeltä Cushioncraft Ltd. Yhtiön CC1 oli toinen onnistunut pintaliitäjä. 1970-luvulla tytäryritys myytiin British Hovercraft Corporationille.

Yhtion omistajuus on vaihdellut vuosien saatossa. Fairey osti sen vuonna 1972 ja myi sen Oerlikon-Buhlelle (joka omisti Pilatus Aircraftin Sveitsissä). Kaupan seurauksena yhtiön nimi oli hetken aikaa Pilatus Britten-Norman. Zarawitselvennä ostivat yhtiön vuonna 1998.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]