Briseis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Briseis ja Foiniks, n. 490 eaa.

Briseis (m.kreik. Βρισηίς) oli kreikkalaisessa mytologiassa troijalainen leski, jonka Akhilleus sieppasi surmattuaan ensin taistelussa tämän puolison, Lyrnessoksen kuninkaan Myneksen, ja tämän kolme veljeä[1]. Sen jälkeen kun oraakkeli oli kertonut kuningas Agamemnonille, että päästäkseen rutosta eroon tämän tulisi luovuttaa kaappaamansa Khryseis takaisin tämän isälle, kuningas käski sanansaattajansa Talthybioksen ja Eurybateen hakemaan Briseiksen itselleen Akhilleukselta kompensaationa menetyksestään. Akhilleus tuohtui tästä siinä määrin, ettei palannut enää taisteluihin ennen kuin Hektor oli surmannut hänen ystävänsä Patrokloksen.

Akhilleuksen vetäytyminen telttaansa on Homeroksen Iliaan ensimmäinen tapahtuma. Tämän seurauksena troijalaiset nauttivat menestyksestä jonkin aikaa. Akhilleuksen palattua taisteluihin Agamemnon palautti Briseiksen takaisin tälle[2].

Iliaassa Briseis oli Akhilleuksen vanki, jonka kreikkalaisten armeija oli antanut hänelle palkkioksi. Hän kuitenkin myös rakasti tätä verraten heidän suhdettaan mieheen ja vaimoon, ja oli suuttunut ajatuksesta, että Agamemnon makaisi tämän kanssa. Kun riita oli selvitetty, Agamemnon vannoi, ettei ollut koskenutkaan Briseikseen[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Homeros, Ilias 19.282–300 (engl. käännös)
  2. Hyginus, Fabulae cvi (engl. käännös)
  3. Homeros, Ilias 19.238–265 (engl. käännös)
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Briseis.