Brad’s Status

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brad’s Status
Ohjaaja Mike White
Käsikirjoittaja Mike White
Tuottaja Sidney Kimmel
Säveltäjä Mark Mothersbaugh
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Plan B Entertainment
Amazon Studios
Kesto 101 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Brad’s Status on Mike Whiten käsikirjoittama ja ohjaama yhdysvaltalainen draamakomedia vuodelta 2017. Sen pääosaa, ystäviensä menestystä kadehtivaa ja elämänvalintojaan katuvaa keski-ikäistä miestä esittää Ben Stiller, hänen aikuistuvaa poikaansa Austin Abrams ja vaimoaan Jenna Fischer.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brad Sloanin vanhat opiskelukaverit Tuftsin yliopistosta ovat järjestään miljonäärejä ja kuuluisuuksia, kun taas hän itse työskentelee vain pieniä rahoja pyörittävässä varainkeruujärjestössä. Hän lähtee high schoolista valmistuvan, lahjakkaan muusikkopoikansa kanssa tutustumaan Uuden Englannin huippuyliopistoihin, joihin pojalla ehkä olisi mahdollisuuksia päästä ja isänkin näin mahdollista toteuttaa menetettyjä unelmiaan poikansa kautta. Harvardiin pääsyyn tarvitaan kuitenkin vanhojen opiskelukavereiden suhteita ja kontakteja. Bradin täytyy niellä kateutensa ja ottaa heihin yhteyttä. Rahakin muodostuisi ongelmaksi pojan käydessä niin kallista koulua. Vähitellen miehelle selviää, ettei miljonäärikavereiden elämäkään ole niin ongelmatonta kuin hän on kuvitellut. Bradin mielenliikkeitä valotetaan läpi elokuvan hänen kertojaäänellään ja usein epävireisen kuuloisella jousiyhtyemusiikilla.[1][2]

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Ben Stiller  Brad Sloan  
 Austin Abrams  Troy Sloan  
 Devon Packer  Troy lapsena  
 Jenna Fischer  Melanie Sloan  
 Michael Sheen  Craig Fisher  
 Luke Wilson  Jason Hatfield  
 Jemaine Clement  Billy Wearsiter  
 Mike White  Nick Pascale  
 Jimmy Kimmel  itsenään  
 Shazi Raja  Ananya 

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva tuli maailmanensi-iltaan Toronton elokuvajuhlilla 2017 ja sai varsin hyviä arvosteluja myös teatterikierroksellaan.

Brad’s Status esitettiin Yle TV2-kanavalla ja Yle Areenassa elokuussa 2019. Helsingin Sanomissa Tuomo Yrttiaho kirjoitti, että huumori on kätketty pieninä hippusina helposti tunnistettaviin kiusaantuneisuuden tunteisiin ja kertojaäänen rehelliseen tilintekoon. Hänestä komedianäyttelijänä tunnettu Stiller on erinomainen vakavana, ajatuksiinsa unohtuvana Bradina, jonka mieliala vaihtelee nopeasti pessimismistä optimismiin.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jutila, Niko: Brad's Status (2017) Elokuvauutiset. 23.9.2019. Viitattu 9.3.2024.
  2. Lemire, Christy: Brad's Status (2017) Roger Ebertin muistosivusto. 14.9.2017. Viitattu 9.3.2024.
  3. Yrttiaho, Tuomo: Brad’s Status on hiljainen komedia keski-iän kriisistä, ja Ben Stiller on erinomainen pääroolissa. Helsingin Sanomat, 5.8.2019. Artikkelin maksullinen verkkoversio. Viitattu 9.3.2024.