Brödraskapet Wolfpack

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brödraskapetin tunnus

Brödraskapet Wolfpack on ruotsalainen rikollisjärjestö, jonka vangit perustivat 27. toukokuuta 1995 Ruotsissa kumlalaisessa vankilassa. Ruotsin poliisin mukaan järjestön toiminta täyttää EU:n määrittämät järjestäytyneen rikollisuuden kriteerit.

BSK hankki laajentumisvaiheessaan riveihinsä pahamaineisimpia rikollisia Ruotsissa. He kärsivät tuomiota esimerkiksi aseellisista ryöstöistä, huumeista ja murhista. BSK:n jäsenyyden ehtoina oli mm. vankilatuomio ja vankien kuntoutumisohjelmasta ja huumekontrollista kieltäytyminen. Jäsenten piti myös pystyä todistamaan, etteivät he olleet "vasikoita".

Järjestön perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotkut vangit vastustivat Ruotsin vankeinhoitolaitoksen uutta järjestelmää, mikä aiheutti normaalia enemmän kahakoita vankien ja vartijoiden välille. Kesällä 1994 Tidaholmin vankilassa sattui vakava yhteenotto ja osa vankilasta paloi maan tasalle. Osa mellakan johtohahmoista oli myöhemmin mukana perustamassa Brödraskapetia. Vankiloiden viranomaisten vastaus mellakoihin oli vankien eristys, pakkosiirrot muihin vankiloihin ja viivästyneet ehdonalaiset.

Vuosien 1994 ja 1995 vaihteessa ryhmä vankeja alkoivat järjestäytyä Kumlan huipputurvallisessa vankilassa. 1995 he perustivat "Brödraskapetin" (lyhenne BSK). Se oli ensimmäinen "vankilajengi" ruotsissa.

Järjestön historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Danny Fitzpatrick (1953-1998) oli BSK:n perustaja ja johtaja. Hän kärsi kahdeksan vuoden tuomiota aseellisesta ryöstöstä, joka tapahtui 1992. Hän oli myös epäiltynä poliisin murhasta samalta vuodelta.

Fitzpatrick ammuttiin autoonsa 18. kesäkuuta 1998. Syy ei ole selvinnyt. Myöhemmin selvitettiin kahden toisen rikollisjärjestön miehen osallisuus murhaan. Pian murhan jälkeen BSK:n moottoripyöräkerhon toiminta loppui, mutta vankiloissa toiminta jatkui. Uuden johtajan valinnan jälkeen 1998 vankiloiden ulkopuolelle perustettiin uudet haarat Göteborgiin ja Västeråsiin, mutta tällä kertaa ilman moottoripyörätoimintaa. Uusi johtaja oli aikaisemmin kuulunut skinhead-liikkeeseen. Hän hankki muutaman skinheadin mukaan toimintaan Västeråsissa. Huomattava osa järjestön jäsenistä on maahanmuuttajataustaisia, joiden yhteinen nimittäjä on rikollinen elämäntapa.

Uuden johtajan aikakausi jäi lyhyeksi. Hänet vangittiin 1999, ja 2000 hän jätti järjestön lopullisesti. Hänen seuraajansa oli pahamaineinen rikollinen, joka oli ollut mukana toiminnassa alusta lähtien. Seuraaja toimi johtajana vuosina 2000-2002 ja siirtyi sen jälkeen Göteborgin haaran johtoon vuoteen 2006 saakka.

Keväällä 2001 järjestö oli konflikti. Äskettäin ehdonalaiseen päästetty Västeråsin haaran jäsen katosi ja poliisi oletti, että hänet oli murhattu. Heinäkuun kokouksessa Göteborgin haaran johtaja ja kaksi muutaa järjestön jäsentä erotettiin järjestöstä. Entinen varapresidentti ja yksi toinen jäsen katosi elokuussa ja heidät löydettiin kuolleina ja haudattuina louhokselta 2002. 10 jäsentä erotettiin Göteborgin haarasta syyskuussa 2001 luultavasti sen takia, että he olivat riidassa "väärällä" puolella.

Järjestön laajeneminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2002 järjestö laajensi toimintaansa vankilan muurien ulkopuolella perustamalla Helsingborgin ja Kristianstadin haarat. BSK Support -niminen kannatusjärjestö perustettiin. Kannatusjärjestöillä oli toimintaa Göteborgissa, Västeråsissa, Helsingborgissa, Kristianstadissa, Uddevallassa sekä Katrineholmissa. Poliisi arvioi järjestöllä olleen 60-70 jäsentä 2002-2003 välisenä aikana. Noin kaksi kolmasosaa jäsenistä oli tuona aikana vankilan ulkopuolella, jonka katsottiin olleen hyvin epätavallista.

Vuoden 2002 lopulla perustettiin kansallinen kattojärjestö. Järjestön tarkoituksena oli ottaa vastuuta ja vastata yleisiin kysymyksiin. Jäsen Västeråsista valittiin kansalliseksi puheenjohtajaksi, helsingborgilaisesta jäsenestä tuli varapuheenjohtaja ja göteborgilaisesta asevastaava.

Göteborgin poliisi vangitsi 20 jäsentä vuonna 2004, ja tuomiota jaettiin useissa tapauksissa, jotka käsittelivät mm. huumausaineita, pahoinpitelyitä ja sieppuksia.

Sisäiset konfliktit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2005 lopulla tapahtui välikohtaus, joka johti kansallisen varapuheenjohtajan eroon ja Helsingborgin haaran lakkauttamiseen.

Vuosi 2007 alkoi jäsenen, joka oli kuulunut ennen toiseen rikollisjärjestöön, murhalla Göteborgissa kerhotalolla pidetyissä juhlissa. Uskotaan, että murhan syynä oli negatiivinen kommentti BSK:n jengitatuoinnista. Useita jäseniä ja järjestön kannattajia vangittiin tapauksen vuoksi. Lopulta kaksi henkilöä tuomittiin osallisuudesta murhaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.