Boulognenhevonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Boulognenhevonen
Bambou étalon de 2 ans.jpg
Tyyppi: raskas kylmäverinen
Alkuperä ja nimet
Alkuperämaa:  Ranska
Polveutuminen: paikalliset raskaat maatiaiskannat, itämaiset hevoset, andalusianhevonen, arabianhevonen
Rodun syntyaika: ensimmäinen vuosisata
Muita nimityksiä: Boulonnais
Esiintyminen ja käyttö
Käyttötarkoitus: valjakkohevonen, ratsu
Ominaisuudet
Korkeus: 150–170 cm
Värit: useimmiten kimo

Boulognenhevonen eli boulonnais on ranskalainen kylmäverinen hevosrotu.

Ulkonäkö ja ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vetohevosten täysiveriseksi kutsuttu boulognenhevonen on rakenteeltaan raskas, mutta tyylikäs rotu, sillä siihen risteytettiin aikanaan paljon arabianhevosta. Tämä näkyy erityisen hyvin suhteellisen hienopiirteisessä päässä, jossa on suuret silmät, eloisat korvat, leveä otsa ja ohut liittymä paksuun, mutta kaarevaan kaulaan. Harja on paksu ja karva ohut ja pehmeä.

Muihin kylmäverisiin verrattuna erinomainen etuosa on tyypillinen rodulle. Lavat ovat lihaksikkaat ja niiden kulma on erinomainen. Runko on tiivis ja syvä, selkä lyhyt ja leveä. Lihaksikkaaseen takaosaan kiinnittyy paksu, hyvin kannettu häntä. Jalat ovat vahvat ja lihaksikkaat, nivelet kookkaat ja vuohiskarvat niukahkot.

Kooltaan boulognenhevosessa on kaksi eri tyyppiä, dunkirk ja mareyer: dunkirk on suurempi, noin 160–170 cm korkea ja mareyer pienempi, noin 150–160 cm. Näistä mareyer on harvinaisempi. Valtaosa boulognenhevosista on kimoja, rautiaita esiintyy jonkin verran. Rodussa on myös mustaa väriä, mutta se on harvinainen ja katoamassa. Mustaa väriä palautettiin rotuun mustan siitosori Esopen ja nyttemmin jo sen jälkeläistenkin kautta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rodun kehitys alkoi jo ensimmäisellä vuosisadalla, jolloin Boulognen alueella alettiin risteyttää roomalaisten mukanaan tuomia itämaisia hevosia seudun alkuperäiseen raskaaseen hevoskantaan. Myöhemmin aloitettiin myös raskaiden hevosten risteyttäminen rodun koon kasvattamiseksi. Tyypin säilyttämiseksi rotuun risteytettiin andalusianhevosta. Myös arabianhevosella oli suuri vaikutus erityisesti 1600-luvulla kehitettyyn pienempään mareyer-tyyppiin. Kookkaammassa dunkirkissä arabianhevosen piirteet eivät ole yhtä voimakkaita.

Käyttö ja levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin vetohevoseksi jalostettu rotu on nyttemmin saavuttanut suosiota valjakkohevosena. Kylmäveristen käyttö ratsuina on myös herättänyt kiinnostuksen boulognenhevoseen lähinnä rodun elegantin ulkomuodon ja arabivivahteisten liikkeiden ansiosta. Nykyään rotua kasvatetaan merkittävästi myös lihantuotantoa varten.