Botswanan maantiede

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Botswanan maantiede kertoo Botswanan maantieteestä. Botswanan eteläpuolella sijaitsee Etelä-Afrikka, itäpuolella sijaitsee Zimbabwe ja pohjois- ja länsipuolella sijaitsee Namibia. Suurin osa maan pinta-alasta kuuluu Kalaharin autiomaahan, josta suurin osa on kasvillisuudeltaan niukkaa savannia ja autiomaan lounaisosa on puoliaavikkoa. Autiomaan maisemassa näkyy hiekkadyynejä ja muita hiekkakerrostumia. Maan lounaisosassa, Etelä-Afrikan rajalla on Transvaalin ylänkö, jota reunustavat reunavuoret. Botswanan keskiosa on joka puolelta vuorten ympäröimä. Botswanan alueella virtaavia jokia ovat Namibian rajaseudulla virtaava joki Chobe, Etelä-Afrikan rajalla virtaava joki Limpopo ja joki Okavango. Okavangon suisto on soista aluetta. Suiston kaakkoispuolella sijaitsevat Makarikarin suolajärvet, joiden alueelle Okavango ulottuu pisimmillään.

Botswana sijaitsee kaukana merialueilta ja se sijaitsee Kauriin kääntöpiirillä. Näiden seikkojen vuoksi ilmasto on kuivaa. Maan itä- ja pohjoisosassa ilmasto on kostein, mutta sielläkin vuotuinen sademäärä on keskimäärin vain 500-600 mm. Maan lounaisosassa vuotuinen sademäärä on tavallisesti alle 250 mm. Sademäärä vaihtelee siten, että joinakin vuosina on täysin sateetonta ja joskus esiintyy myrskyjä, jolloin sataa rankasti ja saattaa esiintyä jopa lyhtyaikaisia tulvia. Syyskuu on vuoden kuumin kuukausi, jolloin päivälämpötila on keskimäärin 33°C. Lämpötila viilenee hieman marraskuun lopulla, jolloin yleensä alkaa sadekausi. Toukokuulta elokuulle on vuoden kylmin aika, jolloin saattaa olla öisin hallaa.

Kuivilla savanneilla yleisimpiä kasveja ovat piikkipensaat ja apinanleipäpuu. Siellä täällä on pieniä metsäalueita, kuten maan koillisosassa sijaitseva mopanemetsä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Detlef Wienecke-Janz: Maailmalla, Afrikka ja Oseania, s. 214-215. Suomentanut Elina Eichhorn, Arto Häilä, Eija Kämäräinen, Riitta Virkkunen. Weilin+Göös, 2009. ISBN 978-951-0-33477-5.