Borneonmersawa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Borneonmersawa
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Malvales
Heimo: Siipipuukasvit Dipterocarpaceae
Alaheimo: Dipterocarpoideae
Suku: Mersawat Anisoptera
Laji: laevis
Kaksiosainen nimi

Anisoptera laevis
Ridl.

Katso myös

  Borneonmersawa Wikispeciesissä
  Borneonmersawa Commonsissa

Borneonmersawa (Anisoptera laevis) on siipipuukasvien (Dipterocarpaceae) heimoon, mersawojen (Anisoptera) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on suureksi kasvava ainavihanta puu, jolla on kuitenkin suhteellisesti pieni latvus.

Borneonmersawa on alankometsien latvuskerrosta muodostava puulaji. Se on laajalle levinnyt ja melko tavallinen sisämaan alankometsissä sekä vuorten rinteillä merenpinnan tasosta aina 900 metrin korkeuteen asti. Borneonmersawaa tavataan luonnossa Malesiassa ja Indonesiassa. Maankäytön muutosten ja puiden kasvualan kutistumisen myötä borneonmersawa on kuitenkin luokiteltu uhanalaiseksi lajiksi.

Borneonmersawaa hakataan luonnosta puutavaraksi, jota myydään kansainvälisesti mersawa-nimellä. Puuaines on vaaleankellertävää sekä melko kovaa ja kestävää. Puuaines sisältää runsaasti piidioksidia, joten sitä voi olla hankalaa sahata. Puutavaraa käytetään erilaiseen rakentamiseen, huonekaluihin sekä muihin vastaavanlaisiin kohteisiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nguyen, H.N., Nanthavong, K., Luu, H.T., Hoang, V.S., Barstow, M., Khou, E., Ly, V., Newman, M.F. & Pooma, R.: Anisoptera laevis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2017. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 30.6.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]