Borélyn puistossa

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Borélyn puistossa on Verner Thomén (1878–1953) maalaus vuodelta 1908. Kankaalle maalattu öljyvärimaalaus (110×140 cm) on ollut Ateneumin kokoelmissa vuodesta 1909.

Teos on maalattu Etelä-Ranskassa Marseillessa, jonne Verner Thomé oli muuttanut talveksi 1908–1909. Borélyn puistossa -maalaus on ilmava ja valokylläinen. Vaunut on sijoitettu varjoon, mutta vastavärien tehokas käyttö luo häikäisyvaikutuksen. Aikaisemmin Thomé oli suosinut tummia värejä.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pariisin syyssalongin yhteydessä syksyllä 1908 pidettyä Suomen taiteen näyttelyä oli luonnehdittu värittömäksi ja ankeaksi. Tämä harmitti Verner Thoméa, joka otti seuraavana talvena opikseen ja muutti väriskaalaa. Hän piti uusilla töillään näyttelyn Ateneumissa vuonna 1909. Nyt entiset arvostelijatkin saivat aiheen mainita: "...ylpeä ja unohtumaton hetki sille, joka on saanut olla läsnä uuden taiteilijaneron tullessa täysi-ikäiseksi," kuten lausui väriuudistusta kaivannut Gustaf Strengell näyttelyn tiimoilta.

Parin seuraavan vuoden ajan Thomé käytti uusimpressionistista väriteoriaa, kuten esimerkiksi Kylpeviä poikia -maalauksessa vuonna 1910.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Huusko, Timo: Verner Thomé: Borélyn puistossa. Teoksessa Ateneum-opas. Toim. Timo Huusko. 2007, s. 73.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]